Thais voor hakken
Laap is Thais voor ‘hakken’ en de salade heeft gehakt vlees als basis, meestal met de hand gehakt met een zeer groot mes. Een eenvoudige variant is kant-en-klaar gehakt gebruiken van varken, rund, lam of kip, maar het is absoluut de moeite waard om zelf te hakken als je de tijd hebt. Voor een versie zonder vlees varieert Tove met fijngehakte vis, verkruimelde tofu of eieren die tot vrij droge stukjes roerei worden gebakken.
Om tegenwicht te bieden aan deze zeer vlezige salade wordt hij vrijwel altijd geserveerd met kleefrijst en phak kap laap, een schotel met groente, kruiden, bonen, soms Thaise aubergine of iets anders groens. De salade wordt vaak gemengd met geroosterd rijstpoeder. Dat geeft het gerecht een erg lekkere smaak, een beetje zoals de knapperige korst van brood. Je maakt het poeder door ongekookte kleefrijst te roosteren en te vijzelen. Ik heb het geprobeerd met jasmijnrijst bij gebrek aan kleefrijst, en dat werkt ook. Het poeder bevat alleen wat minder zetmeel, dat de dressing van de salade bindt, maar de smaak is erg lekker. Je kunt het in de toko ook kant-en-klaar kopen.
Zo maak je larb
- Verhit een koekenpan op matig vuur. Doe het gehakt en het water in de pan. Rul het gehakt tot het gaar is, maar nog niet bruin wordt
- Neem de pan van het vuur en meng het gehakt met de olie, vissaus, suiker, chilipoeder, gedroogde chili, limoensap en rijstpoeder. Roer goed door, zodat de saus mengt en gebonden wordt door het rijstpoeder.
- Meng limoenblad, sjalot en kruiden erdoor. Breng op smaak met zout en zuur.
- Ik vind sticky rice een must om erbij te serveren, maar het kan uiteraard ook met jasmijnrijst. Of roer glas- of rijstnoedels door het gehakt. Een groene papaja- salade is er ook erg lekker bij.