Nee, ik bedoel hier met bones niet de populaire misdaadserie, maar ‘bones broth’, oftewel bouillon van botten. Een culinaire rage gebaseerd op een oeroude krachtbron. In New York zorgde de opening van de ‘take-away’ Brodo (het Italiaanse woord voor bouillon) direct voor lange rijen wachtenden. En als het in New York een hit is, volgt de rest van de grote Amerikaanse steden al snel om vervolgens in rap tempo ook de oceaan over te steken naar Engeland. Bouillon als de nieuwe (groene) smoothie.
Bij kouder wordend weer is het lekker om je er door te laten verwarmen. En het drinken van bouillon voelt als een opkikker. Maar is dat genoeg om er zo ‘over the moon’ van te worden? Volgens een aantal Amerikaanse tv-dokters heeft bones broth magische eigenschappen. Vast staat in elk geval dat bouillon licht verteerbaar en toch voedzaam is en slechts weinig calorieën bevat. Het lange koken onttrekt volgens de artsen onder andere collageen, calcium, magnesium en bepaalde aminozuren aan de sudderende botten. En dat is goed voor onze huid, haren en kennelijk ook ons immuunsysteem. Het hoge concentraat aan kalium maakt bouillon ook goed voor ónze botten én bloeddruk. Sommigen medici gaan zelfs zo ver dat ze beweren dat bones broth ook goed is tegen het leaky gut (lekkende darm) syndroom en de ontstane ontstekingen zouden kunnen afremmen of zelfs genezen.
Maar zoals bij elke (food)rage zijn er voor de juiste samenstelling van het vloeibare goud ook fanatiekelingen, de puristen. En die vinden dat bouillon en broth NIET hetzelfde zijn. Volgens hen worden er aan bones broth meer specerijen en zeker meer kruiden toegevoegd en duurt het trekken veel langer dan bij een ‘gewone’ bouillon, niet zelden zelfs 24 uur en daardoor zijn de eigenschappen volgens hen ook anders Het is maar dat u het weet. Maar als er bij een van beide ook maar íets waar is van de belofte op een gladde huid en glanzende haren, maakt het mij niet uit hoe je het noemt, ik ben vóór.
Zelf maken is wel een voorwaarde, the real stuff. Geen potjes flesjes of blokjes dus. De eerste bouillon take-aways zijn hier nog niet gearriveerd, maar er is wel een opmars van ramen- of noedelsoeprestaurants te zien. Ramen of noedelsoep wordt gemaakt op basis van zelfgetrokken bouillon waar vaak miso aan toe wordt gevoegd en dat is een gefermenteerde pasta van soja, gerst of rijst en ook dat is weer heel gezond omdat miso probiotica bevat. Kortom, ik denk dat het een warme, vloeibare winter wordt.