Postmortale voortplanting

 

Wat als jij en je man net hebben besloten om zwanger te raken en hij verongelukt?

 

Je man is plotseling overleden en je wilt toch nog heel erg graag een baby van hem krijgen? Het bestaat, het gebeurt en het heet postmortale voortplanting – na iemands dood worden zaadcellen afgenomen. In de Verenigde Staten werd in 1999 voor het eerst een baby geboren met de zaadcellen van een man die plotseling was overleden aan een allergische reactie. Zijn weduwe had de artsen gesmeekt, waarna ze dertig uur na zijn overlijden overstag gingen en sperma uit zijn lichaam haalden. Sindsdien is deze techniek, die relatief eenvoudig is, vaker voorgekomen. Onder meer in Australië bij mannen die na een ongeluk hersendood waren en in het ziekenhuis kunstmatig in leven werden gehouden.

 

Nederlandse gynaecologen hebben ethische bezwaren en beginnen er om die reden niet aan. Zelfs al is een vrouw er nog zo van overtuigd dat haar man ‘dit ook zo gewild zou hebben’ dan nog wordt een dergelijk verzoek niet gehonoreerd. Alleen als een man vooraf schriftelijk toestemming heeft gegeven wordt er een uitzondering gemaakt – in welk geval het natuurlijk logischer zou zijn geweest om zijn zaadcellen nog tijdens zijn leven in te vriezen.

 

In Groot-Brittannië ging het laatst nog een behoorlijk stapje verder in de wereld van de postmortale voortplanting. Daar kwam een echtpaar namelijk in het nieuws nadat was ontdekt dat zij het zaad van hun overleden zoon hadden gebruikt om zo toch nog een kleinkind in de armen te kunnen sluiten en een erfgenaam veilig te stellen.

 

 

Volgens de arts, die het echtpaar hiermee hielp en zijn verhaal deed aan de Daily Mail, kwam de zoon vier jaar geleden – hij was toen vrijgezel – op 26-jarige leeftijd om bij een motorongeluk. De bedroefde ouders lieten het sperma van hun zoon invriezen.

 

Vervolgens namen ze de wijk naar Amerika om daar op zoek te gaan naar donoreicellen en een geschikte draagmoeder van ‘het type van hun zoon’ et voilà: een jaar later volgde ook hun zoons sperma richting de VS, werd er – omdat opa en oma op een mannelijke erfgenaam stonden – ook nog eens gebruikgemaakt van genderselectie en kwam drie jaar na het tragische gebeuren een kleinzoon ter wereld.

Als jij en je man net hebben besloten om zwanger te raken en hij verongelukt de volgende dag? Alle begrip wat mij betreft. Maar die opa en oma… regelrechte science fiction.

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.