Pinda­pingpong­ballen

 

Deze notige dipballetjes leunen sterk op de dipsausjes die je erbij serveert om hun smaak vol tot leven te brengen. Het komt niet vaak voor dat je voor een recept gekookte rijst tot een pasta moet pureren. Het kan lichte paniek veroorzaken maar go with the flow.

 

Nisha: ‘Meestal kan ik, wanneer ik een recept snel doorkijk, al zien uit welk deel van de wereld het komt aan de hand van bepaalde iconische ingrediënten. In dit recept doen de sojasaus en gember denken aan China, maar zaait het korianderpoeder verwarring. Toch worden deze balletjes in de Chinese provincie Sichuan gedraaid.’

 

Dit heb je nodig

  • 15 g basmati- of andere langkorrelige witte rijst, afgespoeld en uitgelekt (of gebruik 225 g gekookte rijst)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 cm gemberwortel, geschild en fijngeraspt
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1½ tl zout
  • 1 kleine groene chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 2 tl lichte sojasaus
  • 2 el fijngesneden korianderblad
  • ½ tl korianderpoeder
  • sap van ½ limoen
  • 115 g pinda’s zonder vliesje, in stukjes
  • koolzaad- of zonnebloemolie, om in te frituren
  • 1 limoen, in kwarten
  • chilisaus, om te serveren

 

Zo maak je het

Doe de rijst in een pan en giet er 320 ml water bij. Breng langzaam aan de kook, doe vervolgens het deksel op de pan en kook de rijst in 20 tot 25 minuten zacht op laag vuur. Haal de pan van het vuur, giet af en laat de rijst zonder deksel afkoelen. Je kunt ook restjes gekookte rijst gebruiken.

 

Pureer de knoflook, de gember, de suiker, het zout, de chilipeper, de sojasaus, de koriander, het korianderpoeder en het limoensap in een keukenmachine tot een dikke pasta. Voeg drie kwart van de gekookte rijst toe en maal tot een gladde, plakkerige pasta. Doe het mengsel over in een grote mengkom en roer de rest van de rijst erdoor.

 

 

Spreid de stukje pinda uit op een bord. Maak je handen nat en rol in je handpalmen kleine balletjes van de rijst. Ze moeten ongeveer 2 tot 3 cm doorsnee zijn; je krijgt ongeveer 16 balletjes uit het rijstmengsel. Rol de balletjes door de stukjes pinda en zorg dat ze gelijkmatig bedekt raken.

 

Verhit de olie in een diepe pan of grote wok op hoog vuur. Test de temperatuur door een klein stukje pinda in de hete olie te doen. Borrelt de olie, dan is de juiste temperatuur bereikt. Laat de balletjes, eventueel in porties, in de hete olie zakken en bak ze in een paar minuten bruin en knapperig. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

 

Serveer de balletjes warm als snack met de partjes limoen en de chilisaus om in te dippen.

 

Titel: Rijst & co
Auteur: Nisha Katona
Prijs: €23.50
Uitgever: Good Cook

 

Door: Redactie FavorFlav