Panettone

Dit heb je nodig


(voor circa 10 personen)

  • 700 g bloem
  • 250 g suiker
  • 
200 g boter
  • 200 g rozijnen
  • 70 g gekonfijte sinaasappel
  • 
20 g gist
  • 6 eieren
  • 
zout
  • amandelen
  • 2 citroenen
  • eventueel 50 g gehakte chocolade of 50 g sucade

 
Zo maak je het


Los het gist op in lauwwarm water en voeg 100 gram bloem toe. Kneed de ingrediënten voorzichtig door elkaar en laat het deeg ongeveer een half uur rijzen. Doe nu de helft van de bloem in een grote kom, voeg het gerezen deeg toe en kneed alles met een beetje water (eventueel wat likeur of grappa) goed door elkaar. Laat het deeg nogmaals rusten totdat het volume ervan twee maal zo groot is geworden. Week ondertussen de rozijnen en de stukjes gekonfijte sinaasappel in lauw water, droog ze en strooi er wat bloem over. Voeg nu de rest van de bloem, de gesmolten boter, de suiker die je hebt vermengd met de eierdooiers, een snufje zout en de geraspte citroenschil toe. Meng alles goed door elkaar. Doe nu als laatste de rozijnen en gekonfijte sinaasappel(en eventueel 50 gram gehakte chocolade) erbij. Beboter een hoge ovenschaal met een hoge rand (de panettone is een brood), doe het beslag erin en bedek het oppervlak met amandelen. Bak de panettone gedurende 10 minuten op 200 graden en daarna nog eens 30 minuten op 170 graden goudbruin. Laat de panettone afkoelen. Bestrooi met poedersuiker voor het wordt opgediend.
 

Eet smakelijk!

Sfeerbeeld: Merceditas Bakery