Over seks praat je niet

 

Hoewel…

 

 

 

 

Het kan aan de Katholieke Kerk liggen natuurlijk, want daarin wordt alles gedaan wat God verboden heeft zonder er ook maar met een woord over te reppen zolang er nog ergens een tapijt is om het onder te moffelen. Seks onder mannen, met jongens, met de huishoudster, vrijwillig of verre van dat, alles is al boven water gekomen en dat kwam altijd achteraf, per ongeluk en zonder dat het ooit openbaar had mogen worden. Seks is nu eenmaal taboe in wat ooit mijn Kerk was. De priester kwam wel langs bij de pasgetrouwde vrouwen in het dorp om te checken of ze wel aan de ‘huwelijkse plicht voldeden’ en of ‘het huwelijk wel geconsumeerd werd’ als ze niet snel genoeg in blijde verwachting waren, maar het beestje bij de naam noemen door gewoon te vragen of het een beetje lukte tussen de lakens en of het was wat ze ervan verwachtte, ho maar.

 

Wat er maar hard en lang genoeg ingewreven is slijt blijkbaar niet meer, want praten over seks… Mij niet gezien. Mijn ouders, die verder toch echt wel ruimdenkend waren, draaiden ook maar wat in onbegrijpelijke termen om de hete brei heen als ik al eens een vraag stelde. En van school kan ik me zelfs geen les over de bloemetjes en de bijtjes herinneren. Het is een uiterste, realiseer ik me, dat doodzwijgen. Net zoals er ook een ander uiterste is. Dat kwam wat mij betreft van de week uit de koker van zangeres Billie Eilish. Die houdt in het muziekblad Rolling Stone een pleidooi voor masturberen – moet nog kunnen – waar zij zelf geen genoeg van kan krijgen – oké, kan ook nog wel -, wat ze voor de spiegel doet – nou ja Billie – en wat haar helpt om van haar negatieve zelfbeeld af te komen – wat moet ik daar nou mee?

 

Nog zo’n voorbeeld van wat ik liever niet hoor: Joe Biden die aan het personeel in het Witte Huis loopt te verkondigen dat goede seks het geheim van zijn huwelijk is. Come on Joe! Vind je het heel erg om dat soort praatjes gewoon in je slaapkamer te laten? Ik heb nu eenmaal van huis uit meegekregen dat je het best mag doen maar dat je dat niet met de hele wereld hoeft te delen. Kwestie van Kerk wellicht en dat het er lang en hard genoeg ingewreven is om niet meer kwijt te raken.

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans