Opperdoezer rondes
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Opperdoezer rondes.
De nieuwe haring heeft een eigen feestje. Het begin van het aspergeseizoen wordt uitgebreid gevierd, en ook de mosselen mogen rekenen op veel aandacht als ze er weer zijn. En terecht. Maar waarom is er geen grote jaarlijkse Opperdoezer Ronde Party?
In het rijtje van seizoensprimeurs hoort zeker ook het romige aardappeltje dat zijn wortels heeft in maar één klein Noord-Hollands dorp: Opperdoes. En ha, lekker: vanaf juni tot oktober is ie weer in het seizoen.
De Champagne onder de aardappels
Sinds 1865 wordt de kleine pieper geteeld in de voedzame Opperdoezer klei-met-zandgrond. En sinds twintig jaar heeft het op zich vrij onooglijke ronde aardappeltje met diepe ogen en bruine plekjes een Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB). Dat is zoiets als het Franse AOP (Apellation d’Origine Protégé). En dus mogen aardappels die buiten de gemeentegrens groeien, in Medemblik of Abbekerk, niet zo heten. Nee, dit BOB-aardappeltje is exclusief en authentiek, het is de Champagne onder de aardappels.
Chefs zijn fan
De Opperdoezer Ronde is niet zomaar een pieper, maar heet een culinair aardappeltje te zijn. Chefs als Jonnie Boer, Ron Blaauw en Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Okura Hotel) zijn er gek op en trekken de eerste exemplaren uit de handen van de telers om op hun menu te kunnen zetten. Die laatste, Onno, komt zelfs van oorsprong uit Opperdoes en heeft in z’n jeugd de Rondes nog helpen rooien.
Handgerooid
Ze zijn wat duurder dan een bint of eigenheimer, maar dat komt onder meer omdat de opbrengst per hectare kleiner is en ze grotendeels nog met de hand worden gerooid. Maar door de verfijnde smaak betaal je dat prijsverschil lachend.
In de supermarkt te koop
Net als bij de haring kun je geen vaste eerste dag van het Opperdoezer-seizoen bepalen, maar het ras is een echt seizoensproduct, dat alleen van juni tot oktober beschikbaar is. Fijn van die Opperdoezers is dat je ze – mits goed koel en donker opgeslagen – nog in december kunt eten en ze dan nog steeds smaken alsof ze net uit de grond zijn getrokken.En weet je wat heel lekker is? Dat de Opperdoezer Ronde gewoon in je eigen supermarkt te koop is.
Zo maak je Opperdoezer Ronde op traditionele wijze
Echte lekkerbekken vinden dat je de smaak pas echt proeft als je ze gekookt serveert met gesmolten roomboter. Dit recept is ook dé favoriet van de inwoners van het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Dit simpele recept heeft niet meer nodig dan Opperdoezer Ronde en (goede) roomboter; puur genieten!
Bereidingswijze:
- Boen de aardappels schoon
- Kook ze in ca. 15-20 min. gaar
- Smelt ondertussen de roomboter
- Giet de aardappels af en leg ze op een bord
- Serveer de aardappels samen met de gesmolten boter in een kommetje.
Ook extra lekker met Opperdoezer Ronde
Evenzo onweerstaanbaar: koude Opperdoezersoep met pancetta en deze belachelijk lekkere aardappels van de barbecue (of uit de oven).
Beeld: Ruud Peijnenburg