Op vakantie met een elektrische auto? Dan moet je hier wel rekening mee houden

irene vakantie

 

De laadstress sloeg al toe voor ik ook maar een kilometer had gereden, maar toch vertrok ik met een elektrische auto naar mijn vakantiebestemming.

 

 

 

Voor het eerst in 23 jaar gingen mijn meneer en ik zonder kinderen op vakantie. Lekker relaxed zou je denken, maar dat was helaas niet het geval. Niet omdat ik bang was dat mijn kindertjes thuis de tent af zouden breken, maar omdat we met onze elektrische auto op reis gingen. Vliegen vanaf Schiphol was een drama en met de trein zouden we er eindeloos lang over doen om onze bestemming te bereiken, dus de auto pakken was de beste optie.

 

Met een volle batterij vertrokken we drie weken geleden vanuit Haarlem richting de Italiaanse kust. Omdat ons vorige buitenlandse avontuur richting Parijs nogal lastig verliep, hadden we ons nu heel goed voorbereid. Ik had inmiddels vier apps op mijn telefoon die ons de laadpalen op de route konden aanwijzen en met drie verschillende betaalpasjes zou er vast wel eentje tussen zitten die het wel deed.

 

Zonder een centje pijn bereikten we de Italiaanse grens en toen we erachter kwamen dat daar ook supersnelle laders gewoon langs de snelweg staan begon ik eindelijk te ontspannen. Niks geen middeleeuwse toestanden, er waren palen genoeg. En hoe relaxed was het om te nippen aan een heerlijke cappuccino terwijl de batterij tevreden stond te snorren tijdens het laden? Ook later aan de Franse Riviera ging het laden als een trein. Zou het dan toch kunnen, zonder stress een roadtrip maken met een elektrische auto?

 

De reis verliep voorspoedig, de auto liep als een zonnetje, het enige waar we geen rekening mee hadden gehouden was de A.M.: de Asociale Medeweggebruiker. Want je benzineauto neerzetten op de enige vrije laadplek op een overvolle parkeerplaats is toch wel next level van asociaal. De A.M. is er zo eentje die aan komt rijden en zijn auto met een stalen smoel op de laadplek zet om vervolgens uitgebreid te gaan eten in het restaurant. Met een opstopping aan elektrische auto’s die moesten laden tot gevolg. Een goed gesprek voeren met de A.M. bleek haast onmogelijk. Want hij moest toch ook parkeren? Of zijn vrouw moest nodig plassen, dat kon natuurlijk ook.

 

elektrische auto

 

Meneer en ik lieten het maar gebeuren en besloten om ons er niet druk om te maken, we hadden tenslotte vakantie. En mij maak je niet meer gek. Naar de Middellandse Zee met een elektrische auto is prima te doen.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit