Volgens deze wetenschapper wel. Net als John de Mol trouwens.
Psychopaten, dat zijn toch seriemoordenaars, terroristen en criminelen? Nou nee dus, volgens deze Britse wetenschapper. Psychopathie is helemaal niet voorbehouden aan grote criminelen. Psychopaten kunnen ook (juist!) geniaal en succesvol zijn als bijvoorbeeld strafrechtenadvocaat, CEO, filmster, ondernemer, sporter of politicus. Wat hen bindt, goed en slecht, is dat ze allemaal onverschrokken, zelfverzekerd, charismatisch en gefocust zijn. Anno 2019 wemelt het volgens deze Britse Kevin Dutton van de psychopaten, en hou er maar rekening mee dat jij er zomaar een aantal bewondert. Die Dutton is overigens niet de eerste de beste, want die doet al jarenlang onderzoek naar psychopathie – is het een geestesziekte of niet, dat is de vraag – en zijn eigen vader was een psychopaat. Een goede, volgens Dutton, die normaal functioneerde en niemand tot last was.
Onverschrokken en gefocust dus, dat zijn ze vrijwel zonder uitzondering. En dat komt omdat ze in elk geval een afwijking in het gedeelte van de hersenen dat de amygdala wordt genoemd met elkaar gemeen hebben. De amygdala is de emotionele verkeerstoren van het brein. Hij controleert ons emotionele luchtruim en is verantwoordelijk voor wat we bij bepaalde dingen voelen. Maar bij psychopaten is een deel van dat luchtruim, het deel dat correspondeert met angst, leeg. Er is daar niets. Door die afwijking zijn psychopaten (in min of meerdere mate) gewetenloos, impulsief, narcistisch, manipulatief, gevoelloos en… liegen ze meer dan een ander. Wat dus niet ook automatisch wil zeggen dat ze gewelddadig zijn. Want degenen die zich bewust zijn van dat ‘net een tikkie anders zijn’ en daar rekening mee houden, kunnen zich best aanpassen en ook heel best functioneren.
Bestuursvoorzitters van grote bedrijven staan met stip op nummer één van alle psychopaten, en dat is niet gek als je bedenkt wat ervoor nodig is om aan de top van de apenrots te komen (zie bovenstaande eigenschappen). Op de tweede plaats vinden we advocaten, en dan met name strafpleiters. Ook niet gek volgens Dutton. Want hoe krijgen ze het zonder wat gezonde psychopathische trekjes voor elkaar om het slachtoffer van een verkrachting in een kruisverhoor af te branden? De rest van het rijtje? Chirurgen – toe maar, zet het mes er maar in -, journalisten – toe maar, haal andermans levens maar overhoop -, chef-koks – denk Gordon Ramsay en je weet genoeg -, ambtenaren – huh? Die ook? Ja die ook. Denk maar aan de belastingdienst, het UWV, de politiek, het leger.
En dan nu de test die bepaalt of jij ook (lichtelijk) psychopathisch bent aangelegd.
‘Nee nooit’ is 0 punten, ‘soms’ is 1 punt, ‘ja, altijd’ zijn er 2 en een score van 30 punten of meer is bingo.
Ik ben charmant, maar ook oppervlakkig in sociale contacten
Ik heb een vrij groot ego
Ik lieg veel
Ik ben manipulatief
Ik heb nauwelijks last van spijtgevoelens
Ik voel me vaak koud van binnen
Ik heb een gebrek aan empathie
Ik geef vaak een ander de schuld
Ik ben snel verveeld
Ik wissel vaak van baan (of ben vaak werkeloos)
Ik ben opvliegend
Ik leef van dag tot dag
Ik ben impulsief
Ik heb schulden
Ik kom vaak in aanraking met de politie
Ik vecht fysiek als ik vind dat dat nodig is
Ik kom in aanraking met justitie
Ik onderhoud met name kortstondige relaties
Ik heb veel onenightstands
Ik ben als crimineel veelzijdig.
En??
Bron: Nieuwe Revu
Door: Brigitte Bormans
Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.
Leestip
Heb jij de verwarming al aangehad?
Heb jij de verwarming al aangehad?
Nee, ik doe een trui aan 36%, 153 votes
153 votes36%
153 votes
Ik doe uiteraard een trui aan, maar als het met trui te koud is gaat alsnog de verwarming aan.*32%, 136 votes