Ondertussen is er ook veel leuk nieuws

 

Ik ontdek, proef en geniet wat af. En natuurlijk laat ik jou graag meegenieten. Ik ben niet voor niets Franska’s Tiplijn begonnen

 

 

 

Vandaag dus Franska’s tiplijn deel drie. Zomaar wat aanradertjes waar jij misschien ook in geïnteresseerd bent.

 

Om te beginnen de geitenbrie van Alphenear uit Alphen (Noord Brabant). Er zijn natuurlijk heel veel mensen die hem allang kennen, maar ik proefde hem voor het eerst. Lekkerrrr! Hoezo Franse kaas als deze van dichtbij ook al zo lekker is? Hier koop je hem. 

 

Zomaar ineens staan er de prachtigste tulpen in m’n tuin. Nou jaaa… zomaar ineens, ik heb bollen besteld bij FamFlowerfarm en in de grond gestopt natuurlijk. Maar ondanks dat blijft het een wonder dat dit eruit komt

 

 

 

 

Dan m’n nieuwe inspirerende vakantieboekjes over Zuidwest- en Noordoost-Frankrijk van Ruud Couwenhoven. Vooraf en straks ook tijdens de vakantie leuke adresjes en routes ontdekken. Je merkt het al, ik zit volop in de voorpret.

 

 

 

 

Een maand geleden kreeg ik een fles Lillet Rosé. Een heerlijk Frans aperitiefje om lekker mee in de tuin in het zonnetje te zitten. Zonnetje? In de tuin zitten? Helaas pindakaas. De Lillet was te lekker en is dus intussen al op. Aan de keukentafel smaakt ie ook goed namelijk.

 

Over pindakaas gesproken: ik ben nu definitief fan van de Pindakaaswinkel. Ze maken ineens ook pindakaas met karamel en zeezout. Nou, dat kun je wat mij betreft zo’n beetje overal in stoppen. Mjam.

 

En als je net als ik van lekker eten houdt, dan hou je misschien ook wel van leuke kookboeken. Ik kreeg een voorproefje van het Caribische Code Noir kookboek dat donderdag verschijnt. De keukens van de Cariben zijn fantastische smeltkroezen van culturen, ingrediënten, smaken en kooktechnieken. Deze invloeden zijn in de loop van de eeuwen uit wel vier continenten meegenomen door mensen die zich – vrijwillig en onvrijwillig – op de eilanden vestigden. Het resultaat? Smaakvolle, spannende en kleurrijke gerechten, rijk aan smaak en je voelt van pagina tot pagina de roots van de eetcultuur van schrijfster Lelani Lewis. Die trouwens in Amsterdam woont.

 

 

 

 

Ik heb stiekem alvast een recept uitgeprobeerd, leek me namelijk zo lekker. En dat was het ook. Zo zag het er bij mij uit:

 

 

 

 

Zoete aardappelgratin met gemberroom

 

Lelani Lewis: 

‘Dit recept bedacht ik in een opwelling, ik zal er eerlijk over zijn. Op zondagen snak ik naar comfortfood, naar iets wat lang op het vuur of in de oven heeft gestaan. Zo ontstond deze ovengratin. De zoete aardappels gaan lekker karamelliseren en worden chewy, de gember zorgt voor een welkome kick.’

 

 

VOOR 4-6 PERSONEN

850 gram oranje zoete aardappels

300 ml (kokos)room (of kokosmelk met hoog vetpercentage)

20 gram gember, geschild

2 knoflooktenen

5 takjes tijm, gerist

2 laurierblaadjes

 ¼ theel. chilivlokken

1 groentebouillonblokje

zout en versgemalen zwarte peper

 

 

OOK NODIG

Een mandoline

 

 

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schil de zoete aardappels. Zet de mandoline op een fijne stand en snijd de aardappels in heel dunne plakjes. Zet de plakjes rechtop in rijen in een ovenschaal. Doe de room in een kleine steelpan en zet op laag vuur. Rasp de gember en knoflook en doe bij de room, samen met de tijm, laurier en chilivlokken. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Laat de room zachtjes 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met flink veel zwarte peper en een beetje zout. Giet de room over de zoete aardappels en dek af met aluminiumfolie. Zet 40 minuten in de oven. Verwijder de folie en geef de aardappels nog 10 tot 15 minuten in de oven.

 

 

Als je dit eenmaal geproefd hebt, heb je de smaak wel te pakken. Het boek verschijnt donderdag, dus op naar de winkel. Of even reageren onder dit artikel op Facebook, ik mag namelijk een boek verloten. Volgende week maandag maak ik de winnaar bekend. Veel geluk!

 

 

O ja, ik heb het plakjes snijden niet met de mandoline gedaan, maar de aardappels zo door de plakjessnijder van de keukenmachine gedaan.

 

De tiplijn wordt vervolgd. Enne… ik wens je een mooie, gezellige en lekkere week. En als jij nog tips hebt… ik houd me van harte aanbevolen.

 

 

Liefs van Franska

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska