Mijn ouders waren geen uitgesproken koningshuisfans
Zelfs Máxima heeft hun harten nooit kunnen stelen, dus ga maar na.
Ik ben bang dat de appel in dezen niet ver van de boom gevallen is. Maar een Duitse prins die yoghurt maakt op een Rotterdamse kinderboerderij omdat hij dat zo rustgevend vindt…
Over hun huwelijksdatum schijnt in de Duitse bladen al druk te worden gespeculeerd en ook Turkse media kijken vol verwachting uit naar de ‘royal wedding’ van prins Alexander van Mecklenburg (30) en hun Hande Macit (28). Ondertussen houden de prins – overigens een verre neef van prins Hendrik – en zijn verloofde zich schuil tussen de koeien, geiten en ezels van kinderboerderij De Kooi in tuinstad Lombardijen om yoghurt te maken. De yoghurtmakerij – het bedrijf van zijn aanstaande – is verstopt in een eenvoudig houten gebouwtje. Niet om te zeggen dat je verwacht hier een prins tegen het lijf te lopen. Maar de Duitse hertog-in-spe komt er graag. De dieren en het yoghurt-maken werken nu eenmaal rustgevend op zijn gemoed en per slot van rekening groeide Alexander op in een zee van ruimte in het zuiden van Duitsland, waardoor hij graag buiten in de natuur vertoeft.
De liefde bracht Alexander vlak voor corona naar Rotterdam met al zijn drukte en woontorens en dat was, hoewel het fraaie uitzicht vanuit zijn appartement over de Nieuwe Maas veel goed doet, heel erg wennen. Dat hij en zijn aanstaande het samen zo lang uithielden in een flat, zegt dan ook wel wat, vindt hij. Maandenlang kwamen ze Rotterdam niet uit en bezochten ze geen familie of vrienden. Mocht een van tweeën besmet raken dan zou de yoghurtmakerij immers in lockdown moeten en zou de productie stopliggen. En dat terwijl liters lokale melk van de koeien uit Lansingerland wekelijks worden verwerkt tot 500 liter lekkere, frisse, zurige en dikke yoghurt en labneh (een Midden-Oosterse variant van hangop).
Ook in coronatijd, toen de hotels, restaurants en cateraars waaraan ze leveren hun deuren sloten en ze hun voorraad alleen maar kwijt konden door Rotterdamse ouderen, die wel wat extra weerstand konden gebruiken, van gratis yoghurt te voorzien. Het deed de ouderen denken aan de yoghurt van hun moeder en grootmoeder, vertelt zijn aanstaande. Een vrouw vertelde haar dat ze zoiets in vijftig jaar niet meer had geproefd.
Inmiddels is de prins, die in Ierland afstudeerde op milieubeheer, officieel in het bedrijf van zijn bruid gestapt. Dat hun eigen labneh of yoghurt wordt geserveerd op hun huwelijksbanket ligt voor de hand. Ze denken erover om een Rotterdamse chef-kok te vragen om het diner samen te stellen dat ergens op een kasteel in het oude hertogdom Mecklenburg ter tafel komt als hun grote dag gekomen is.
Zelfs mijn ouders zouden erdoor geraakt zijn, zo hartverwarmend.
Bron: AD