Met deze tips & tricks slaapt je puber als een pasgeboren baby

 

Heeft jouw puber last van slaapproblemen, helemaal nu de eindexamens in volle gang zijn? Met deze tips slaapt ie als een pasgeboren baby.

 

 

 

Lekker slapen is echt geen overbodige luxe. Niet alleen grote mensen hebben er last van, veel pubers hebben ook moeite met het pakken van een goede nachtrust. Maar liefst veertig procent heeft zelfs echte slaapproblemen wat ernstige gevolgen met zich mee kan brengen. Wist je dat het langdurig gebrek aan voldoende slaap bij tieners kan leiden tot overgewicht, achteruitgang van cognitief functioneren (dan moet je onder meer denken aan taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie) en zelfs depressies? Niet zo gek dus dat hun schoolprestaties lijden onder slecht slapen; een goede nachtrust is hartstikke belangrijk voor goede cijfers op school.

 

Hoog tijd om aan slaapcoach Susanne Willekes te vragen hoe je een slapeloze puber in dromenland krijgt. ‘Ouders koppelen regelmatig terug dat leerkrachten op school direct een verschil zien als een kind beter slaapt: ze kunnen zich beter concentreren, zijn vrolijker en durven op sociaal en motorisch vlak meer aan.’

 

Dat komt doordat als je slaapt er zuurstof naar het brein wordt geleid, wat helpt bij het verwerken van informatie. Op die manier komen de hersenen dus tot rust en worden ze als het ware weer klaargestoomd om nieuwe informatie op te nemen. Conclusie: een goede nachtrust kan absoluut bijdragen aan positieve schoolprestaties!

 

Met deze tips & tricks slaapt je puber als een pasgeboren baby, ook tijdens de eindexamens:

 

Zorg dat je iedere avond op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed gaat in een koele, goed geventileerde en donkere slaapkamer. Liefst een beetje opgeruimd en in een schoon bed.

 

Nu komt het lastigste, omdat het soms lijkt of het mobieltje aan hun hand zit vastgelijmd: leg je telefoon een uur voordat je naar bed gaat weg. Het blauwe licht van het scherm verhindert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, en werkt dus slaap-verstorend. Stop ook een uur voor bedtijd met gamen want dat verhoogt de hartslag, de bloeddruk en de ademhaling, waardoor de hersenen wakker blijven en het des te moeilijker is om in slaap te vallen. Zet je telefoon ’s nachts uit of op z’n minst op vliegtuigmodus zodat je niet steeds gestoord wordt door allerlei pingeltjes of lichtflitsen omdat er weer een nieuw berichtje binnenkomt van een dansende kat op een skateboard. Probeer ook om huiswerk zoveel mogelijk overdag (voor het avondeten) te maken zodat je niet met een hoofd vol sommen, jaartallen of naamvallen gaat slapen.

 

Ook voor pubers geldt dat ze het beste gedijen op rust, reinheid en regelmaat, saai maar o zo fijn. Iedere avond dus dezelfde riedel: schooltas inpakken, douchen, tandenpoetsen, kleren klaarleggen. Dan weet je brein op een gegeven moment al halverwege: het is tijd om te gaan slapen. En dat zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.

 

Ga iedere dag even naar buiten de frisse lucht in. Een potje blikkietrap met de buurtkinderen, sporten, een rondje rennen: beweging is key! Een halfuur per dag intensief bewegen of sporten kan al helpen om ’s nachts beter te slapen.

 

Eet gezond, daar slaap je echt beter van. Dus niet te veel snoep en snacks en al helemaal geen energydrankjes.

 

Misschien is het een ideetje om dit artikel even naar je pubertje te appen?

 

Bron: GoStudent

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit