Ik marmer, jij marmert
wij marmeren!
 

Sonja: Dat ik warmloop voor marmer zal geen verrassing zijn. Maar het leuke is, dat je dit makkelijk kan faken: faux marble.

 

 

Aan topcadeautjes heb je nooit genoeg. Voor jezelf óf voor een ander. En er stond een marmeren hexagoon onderzetter op je wensenlijst, toch? Maak ‘m maar lekker zelf!
 

 

 

Dit heb je nodig*

  • zwart en witte klei
  • deegroller
  • bakpapier
  • hexagoonvorm
  • scherp mesje
  • schuurpapier
  • zelfklevend vilt

*te koop bij Pipoos

 

 

 

Vooraf. Het kan zijn dat je even moet oefenen met het marmeren met klei. Ook kan het marmeren de eerste keer mislukken. Maar als je het op deze manier doet, zal het vast wel goedkomen.

 

1. Het bakpapier is handig voor op je werkblad; dan blijft de klei niet zo plakken. Leg het papier er dus op. Kneed dan de zwarte klei tot het lekker zacht is geworden in een soort worstje. Plak er her en der kleine stukjes witte klei op. Draai de klei nu tot de witte klei is uitgerekt. Maak er een bal van en druk die plat. Gebruik nu de deegroller om de bal platter te rollen, net groot genoeg voor de hexagoonvorm.

 

Tip: Je zou denken dat het een goed idee is om één groot plakkaat uit te rollen en zo in één keer alle onderzetters uit te snijden, maar dat wordt niet mooi; als je de klei namelijk te lang draait en kneedt, wordt het snel grijzig – misschien goed voor een subtiele marmerlook, maar voor deze DIY wil ik een mooie, frisse look. Daarom kneed en rol ik de klei zo min mogelijk, en maak ik de onderzetters stuk voor stuk.

 

 

 

2. Leg de hexagoonvorm nu op je klei en snij rondom de vorm uit. Verwijder de restjes klei en leg de vorm op de bakplaat met bakpapier. Als je ze allemaal klaar hebt, bak je ze 25 minuten op 135 graden. Laat daarna goed afkoelen. Daarna kun je de ruwe randjes heel voorzichtig met fijn schuurpapier glad maken.

 

3. Leg de gebakken vormen op het vilt en teken de vorm af. Het is het mooist als-ie net iets kleiner gesneden wordt zodat je later geen randjes ziet zitten. Plak nu het vilt op de onderkant van je onderzetter, en… klaar!
Wil je stap voor stap zien hoe je dit kan maken? In dit filmpje zie je een goed voorbeeld.

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

 Fotografie: Homeyohmy