In de Drôme is maart de maand om nog even lekker van raclette te genieten.
Snel, naar de markt, voordat de kaas is uitverkocht!
De blauwe regen bloeit, de knalgele forsythia lacht je tegemoet, de fruitbomen vormen grote velden roze en wit en de knoppen van de seringbomen staan op knappen, kortom… het is lente in de Drôme.
Maar waarom eet dan iedereen om me heen raclette?
Laat ik nu altijd gedacht hebben dat raclette een midwintergerecht is, maar nee, hier in de Drôme is maart de raclettemaand.
Het komt vast omdat het einde van het racletteseizoen in zicht is en iedereen, voordat de kaas is uitverkocht, nog snel een keer dit lekkere gerecht wil eten.
De kaasvrouw op de markt in Crest heeft nog enkele grote raclettekazen op haar toonbank liggen, ze snijdt er met liefde een punt uit en zelfs de kleine épicerie (kruidenier) in mijn dorp verkoopt ‘fromage de raclette’.
Aan voorgesneden plakjes doen ze hier niet, die drogen maar uit. Nee, je moet thuis zelf aan de slag met een scherp mes om de kaas, met korst en al, in plakken van 3 tot 4 millimeter dik te snijden. Maar dan is ook meteen, op het koken van enkele (vastkokende) aardappelen na, het voorbereidende werk gedaan, want je serveert de gesmolten kaas met de aardappelen en verschillende vleeswaren die je, gesneden en al, bij de slager koopt: rauwe ham (een enkele keer ook gekookte ham), gedroogde worst, chorizo en gedroogd rundvlees (zoals Italiaanse bresaola, bündnerfleisch of rookvlees).
In echte racletterestaurants wordt een halve raclettekaas in een vorm gekneld en dicht bij het open vuur gezet, het gesmolten deel van de kaas wordt er regelmatig afgeschraapt en aan tafel geserveerd. Voor thuis heb je elektrische raclette-apparaten met kleine pannetjes waarin je de plakjes kaas smelt. Als je, net als ik, niet zo’n liefhebber bent van die grote apparaten op tafel, kun je de kaas ook, in gedeelten, onder de hete grill smelten, maar dan loop je wel steeds heen en weer.
Sinds enkele jaren heb ik een super-apparaatje: de opvouwbare Partyclette ToGo van Boska, daarin smelt de kaas in een klein langwerpig pannetje op waxinelichtjes, heel romantisch. De Partyclette werkt heel goed voor twee personen, voor vier zet je er gewoon twee op tafel. Er is zelfs een Partyclette XL voor acht personen.
Raclette eten is een gezellige bezigheid en je kunt er lekker lang van genieten: je zet alles op tafel en iedereen bedient zichzelf. Je smelt de kaas in gedeelten, dat moet je stevig doen, de kaas mag zelfs wel een beetje ‘gekarameliseerd’ zijn en de gesmolten kaas leg je op een aardappel. Dat eet je, afwisselend met de vleeswaren en je kunt nog afsluiten met een lekkere salade.
P.S. Ik heb er zelfs weleens beetgaar gekookte roosjes broccoli en bloemkool bij geserveerd.
Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.