Rode koolsalade met sinaasappel en feta

 

Marlies: Het was weer smullen; speculaas, marsepein, banketletter… ik geniet altijd enorm van dit lekkere sinterklaassnoepgoed, net zoals mijn Franse dorpsgenoten. Al jaren trakteer ik ze op deze Hollandse lekkernijen en ze zijn fan! Er wordt door hen zelfs volop speculaas gebakken met speculaaskruiden die ik vanuit Nederland meeneem.
Maar goed ik dwaal af, want die goedheiligman zit inmiddels weer op de boot richting Spanje.
Voordat ik me stort op de kerstlekkernijen even een moment van bezinning met een gezonde salade van rode kool, sinaasappel en pijnboompitten, die je nog wat gevulder kunt maken met verkruimelde feta of geitenkaas. Rode kool kan heel goed rauw gegeten worden, maar je moet hem wel flinterdun schaven of snijden, dan vind ik hem het lekkerst.
 
Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

  • 1 kleine rode kool
  • 1 rode ui
  • 1 el citroensap
  • 1 tl mosterd
  • 2 el  notenolie
  • 2 el olijfolie
  • zout, peper
  • 2 volle el pijnboompitten
  • 2 kleine sinaasappelen
  • eventueel 100-150 g feta of verse geitenkaas

 

Zo maak je het

Verwijder de grove buitenste bladeren van de kool en snijd hem in vieren.
Schaaf de kool flinterdun en snijd de ui in flinterdunne halve ringen. Roer een dressing van citroensap, mosterd, beide oliesoorten en zout en peper naar smaak. Schep de dressing door de rode kool, voeg ook de ui toe en laat de smaken circa 30 minuten intrekken, de kool wordt dan iets soepeler.
Rooster de pijnboompitten goudgeel in een droge koekenpan, laat ze op een bord afkoelen.
Schil de sinaasappelen dik, zodat ook het witte deel van de schil wordt verwijderd. Snijd daarna de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uit.
Verdeel de kool over vier borden en verdeel de sinaasappelpartjes en pijnboompitten erover.
Verkruimel (eventueel) de kaas erover en serveer de salade met lekker brood.

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

Fotografie homepage sfeerbeeld: Finecooking