Lezen moet – en niet alleen omdat het leuk is

 

Dit is een oproep aan alle pappa’s en mamma’s, opa’s en oma’s, oppassen, juffen en meesters van het hele land.

 

Een oproep aan alle opvoeders dus. Want wat blijkt? Onderzoeken – niet één maar meerdere – wijzen al jaren uit: kinderen en jongeren in Nederland houden niet van lezen en het gevolg van dat ‘lezen is stom’, is een schrikbarende toename van laaggeletterdheid onder jongeren en volwassenen. En laaggeletterd, beste opvoeders, is juist in onze supergeletterde maatschappij een handicap die niet te negeren valt.

 

Wat u hiermee van doen hebt? Welnu: dat goed voorbeeld doet volgen gaat ook nu weer mooi op. Dus denken dat dit probleem valt op te lossen door kindertjes een boek in hun knuistjes te duwen en ze wijs te maken dat lezen leuk is helpt niet. Dat lezen leuk is begint namelijk bij dat voorgelezen worden nog veel leuker is. Wie herinnert zich niet het ritueel van voorgelezen worden voor het slapengaan? De stem van pappa of mamma die opeens heel raar klonk als de enge beesten uit het grote-mensenbos werden geïmiteerd? Of een krijsende Jip uit Jip en Janneke die doodsbang is voor de schaar van de kapper die de hele tijd ‘knip-knap’ deed?

 

Dus lieve opvoeders van het hele land, stoft allen uw oude, stukgelezen Jip en Jannekes en wat mij betreft sowieso ook alle andere Annie M.G. Schmidts af, trekt kinderen, kleinkinderen en buurkinderen gezellig naast u op de bank, zet er een kan warme chocolademelk bij en start met voorlezen. Korte verhaaltjes, lange verhalen met cliffhangers – nu gaan we slapen en de rest bewaren we voor morgen -, sprookjes, sagen, romans en griezelboeken. Maakt niet uit wat, als er maar voorgelezen wordt. Het is misschien even wennen, voor u en voor uw kinderschare, om de beeldschermen – alle beeldschermen – op zwart te zetten, uw oren te laten wennen aan de suizende stilte en uw ogen aan de dansende lettertjes op het boek in uw handen, maar eenmaal gewend is de kans op laaggeletterde nakomelingen aanmerkelijk lager en is de toon bergopwaarts gezet.

 

En zijn de (klein)kinderen de leeftijd van wij willen voorgelezen worden eenmaal ontgroeid en zit u weer eens samen bij de open haard met hete chocolademelk? Wat het ook heel erg goed schijnt te doen is vertellen over wat u gelezen hebt als in ‘ik heb nu toch een boek gelezen!’ En dan begint u te vertellen en wil iedereen geheid met u mee op reis. Een reis die voert naar een land vol geletterdheid en leesgierige mensen.

 

Bron: Volkskrant

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans