Krokant gebakken procureurstoof

 

Dit heb je nodig:

  • 6 eetlepels roomboter
  • 800 gram uien, in partjes gesneden
  • 1 stuk procureur (uit de nek van het varken) van ongeveer 1 kilo, op kamertemperatuur
  • (grof) zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 6 kleine tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 laurierblaadjes
  • ongeveer 1,2 liter runderbouillon (ook afhankelijk van de maat pan)
  • 3 eetlepels Worcestershiresaus

 

Zo maak je het:

Verhit drie eetlepels roomboter in een zware stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze onder af en toe omroeren op laag vuur in twintig minuten heel zacht en bruin.

 

Bestrooi het vlees royaal met zout en peper. Schep de uien uit de pan, voeg nog een klontje roomboter aan de pan toe en schroei het vlees op hoger vuur aan alle kanten mooi dicht. Bestrooi met de knoflook, voeg de laurierblaadjes en de gebakken ui toe en blus de pan af met de bouillon en Worcestershiresaus. Breng alles aan de kook en draai dan het vuur heel laag, zodat het vlees met het deksel op de pan drie uur kan sudderen. Keer het vlees af en toe.

 

Ik laat het vlees in de saus afkoelen en een hele nacht staan, maar wilt u het dezelfde dag nog eten: schep, als het vlees gaar is, het stuk procureur met een schuimspaan uit de pan en laat het een uur, maar veel langer mag zeker ook, rusten en afkoelen.

 

Snijd het vlees met een groot glad koksmes in zes plakken. Laat het stoofvocht van het vlees in dertig minuten tot een dikke saus inkoken. Smelt de rest van de roomboter in een koekenpan en bak de plakken procureur aan beide kanten in tien minuten mooi krokant. Serveer met zalvige aardappelpuree, natte romige polenta of een lekkere knolselderijstamppot.

 

 

Door: redactie Favor Flav