We zien haar koninklijke handen een citroen raspen, deeg kneden, iets meer dan het voorgeschreven theelepeltje cognac erbij doen, vormpjes uitsteken en de koekjes afmaken. Resultaat: de lekkerste Argentijnse alfajores gepresenteerd door een stralende, 49-jarige koningin. O, doe mij zo’n outfit om in te koken trouwens. Wow!
Wil jij thuis ook aan de slag? Zo maak je ze, de koekjes van Máxima:
Ingrediënten koekjes:
· 300 gr maïzena
· 200 gr bloem
· 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
· 150 gr suiker
· 4 eidooiers
· 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
· 2 afgestreken theelepels bakpoeder
· het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder
· de geraspte schil van 1 citroen
· 1 theelepel cognac
Ingrediënten vulling:
· dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker)
· geraspte kokos
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!
Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’’n 2 cm afstand van elkaar.
Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.
Als de koekjes klaar zijn: uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos.
De alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!
Ik weet wat mij te doen staat op mijn eerstvolgende vrije dag: mijn mooiste jurk uit de kast trekken, de ingrediënten in huis halen en bakken als een koningin. Dat zal vast heeeeerlijk smaken.