Kimback – moeder van drie en prof­tennis­speelster Kim Clijsters stapt terug de baan op

 

Komend weekend speelt proftennisspeelster Kim Clijsters in Dubai na zeven jaar weer haar eerste wedstrijd. 

 

De viervoudig Grand Slam-winnares nam eerder al een pauze van twee jaar toen ze voor de eerste keer moeder werd. Inmiddels heeft de tennispro drie kinderen op de wereld gezet en gaat ze nu dus na zeven jaar fulltime moederen weer de baan op.

 

De 36-jarige Belgische zei zelf over haar comeback: ‘Wat wil ik echt in mijn leven? De voorbije zeven jaar was ik fulltime mama. En daar houd ik van. Echt. Maar ik hield er ook van om proftennisster te zijn. En eerlijk gezegd mis ik dat gevoel. Dus ik vroeg me af… wat als ik de twee zou proberen te doen? Kan ik een liefhebbende mama van drie kinderen zijn én de best mogelijke tennisspeelster? Laten we dit doen!’ 

 

Ik geef Kim geen ongelijk; ik hou zielsveel van mijn bloedjes, maar zou geen fulltime moeder kunnen zijn. Net als ik ook niet fulltime zou kunnen en willen werken. Juist die combinatie tussen werk en het moederschap maakt mij een leuker mens. Als werknemer en collega, als moeder en als vrouw en vriendin. Ik vind mijn werk het leukste wat er is, maar mijn kids ook. En bij Kim is de liefde voor tennis er nog altijd en daarmee haar grootste motivator om terug de baan op te stappen. Een interessante stap die momenteel al zes maanden gefilmd wordt door een productiehuis voor een documentaire op internationaal niveau. Lukt het Kim weer op het hoogste niveau uit te komen van een van de beste vrouwensporten ter wereld? En wat is het effect van haar comeback op haar drie kinderen? Dat is misschien nog wel haar grootste zorg. ‘Ons leven is nu heel makkelijk en eenvoudig,’ zegt ze. ‘Maar dat gaat nu natuurlijk veranderen. Ik krijg de hele media op m’n dak en kan daar mee omgaan. Voor de kinderen is dat een ander verhaal. En tot slot: als het niet past voor de kinderen, dan speel ik niet.’ Ze moet in alle rust naar trainingen en wedstrijden kunnen gaan, wetende dat thuis de boel goed geregeld is. En dat snap ik helemaal. 

 

Voor het geld hoeft Kim het niet te doen. Daarvoor heeft ze al genoeg setjes bij elkaar gespeeld. Ze weet ook dat ze harder moet werken dan ooit, nu ze terug de baan op gaat. Die zwangerschappen en gebroken nachten hebben ongetwijfeld hun sporen achtergelaten. De kracht is er nog, zegt ze, maar het anticiperen op de bal gaat trager. Haar zoontje Jack hoopt overigens dat ze verliest, want dan is ze snel weer thuis, zo zei hij.

 

Voor Jack hoop ik dan maar dat zijn moeder snel weer thuis is, maar dan eigenlijk wel met een nieuwe titel achter haar naam. Ik zit straks met spanning voor buis om te kijken naar deze Kimback. Zowel op een sportzender (de wedstrijden) als op Netflix (de docu). Jij ook? Go Kim, go!

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman