Kijk maar uit met wat je het CBR vertelt!

Want voordat je het weet kun je fluiten naar je rijbewijs.

 

Om je rijbewijs aan te vragen of te verlengen moet je een gezondheidsverklaring invullen. Want stel je bent voor 80% blind, dan zou je zomaar een gevaar op de weg kunnen zijn. Maar wat als je jaren geleden depressief was? Of als je als kind een keertje bent flauwgevallen? Nee, nu even niet zo gek doen, zou je zeggen. Alsof dat het autorijden in de weg zou staan. Nou, kijk maar uit hoe eerlijk je bent met het invullen van die gezondheidsverklaring. Want het CBR houdt er rare opvattingen op na en voordat je het weet kun je fluiten naar je rijbewijs.

 

Neem bijvoorbeeld Aafke Romeijn. Die had een gewoon rijbewijs en wilde daarna examen aanvragen voor een rijbewijs met aanhanger. Bij het invullen van de gezondheidsverklaring kwam ze ook de vraag tegen of ze ooit gediagnosticeerd was met een psychische aandoening. ‘Ja’, zei ze eerlijk – veel te eerlijk achteraf. Want meer dan zes jaar geleden was Aafke gediagnosticeerd met een depressie.

 

‘Nou mevrouwtje,’ meende het CBR, ‘dan kunnen wij uw aanvraag niet goedkeuren voordat wij meer gegevens van uw medisch specialist mogen inzien.’ Maar die had Aafke niet, omdat ze niet meer werd behandeld en gewoon zo gezond als een vis weer thuis zat te zitten. Haar huisarts, die wilde wel een brief opstellen om te bevestigen dat de depressie weer over was en de lucht geklaard, dus daarmee zou de kous af moeten zijn. Nou nee, Aafke! Het tegendeel was eerder waar. Want wat antwoordde het CRB op de brief van haar huisarts? Dat haar normale rijbewijs opeens ook ongeldig was verklaard. En dat ze vanaf nu iedere vijf jaar moet worden gekeurd door een medisch specialist – een specialist van het CBR wel te verstaan – en dat ze zelf voor de kosten van die keuring op moet draaien.

 

Verbolgen over deze gang van zaken sloeg Aafke aan het twitteren, hetgeen een stortvloed aan reacties tot gevolg had waaruit bleek dat het nog veel en veel erger kan. Er zijn gevallen van mensen die niet meer mogen rijden omdat ze ADHD hebben, autistisch zijn of een lichte hersenbloeding hebben gehad. Een meisje was zo dom om in te vullen dat ze als kind een keer was flauwgevallen. Oordeel? Ze moest zich – natuurlijk ook weer op eigen kosten – laten nakijken door een neuroloog, want wie weet was ze wel epileptisch. Kosten? Tussen de 400 en 1000 euro per onderzoek en dat elke vijf jaar.

 

 

 

Natuurlijk laat Aafke het hier niet bij zitten. Aafke is namelijk zzp-er en kan zonder auto de kost niet verdienen. Maar voordat de juridische rompslomp die ze gestart is duidelijkheid brengt… Als Aafke alles van tevoren had geweten… Ze raadt dan ook iedereen aan om wel héél goed na te denken voordat je het CBR iets vertelt.

 

En het CBR? Sorry, helaas. Reageert niet op individuele gevallen en verschuilt zich lekker veilig achter regelingen en regels die nu eenmaal vastliggen en voor iedereen gelden.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans