De januariblues bestaan echt

 

De januariblues bestaan echt, er is zelfs een term voor: situationele depressie. Dit zijn de beste tips

 

Voor mij lijkt januari op een 31 dagen durende dinsdag. Toppunt van saai, kortom. En hoewel ik mezelf normaal gesproken behoorlijk vrolijk en monter gestemd vind, is het in januari lastig om die mondhoeken omhoog te krijgen. Dus ik snuffelde wat op medische sites en het is zelfs een erkend fenomeen: de winterdip, ook wel een situationele depressie genoemd.

 

 

Waar komt het door?

De dagen waren in december ook al kort, koud en nat, maar toen deed je er alles aan om het gezellig te maken. Je strooide met euro’s alsof het confetti was, telde geen calorieën maar peinigde je hersenen over  hoe je zoveel mogelijk gangen op een dag kon verstouwen, je dompelde iedereen om je heen in liefde, als je Michael Bublé niet op had dan was John Legend wel in de buurt en ga zo maar door.

 

Het contrast tussen twee maanden kan niet groter zijn. De boom valt uit, je bankrekening waar zich ooit een bergje bevond is een diepe put geworden, iedereen om je heen doet aan Dry January, iedereen wil afvallen of in ieder geval minderen en de enige post die op de mat is gevallen zijn een verkeersboete en een oproep voor een uitstrijkje.

 

Dit zijn de symptomen

–      Slaapproblemen (ik zet een vinkje)

–      Weinig behoefte aan sociale contacten

(Ik vind het vreselijk, maar ik heb ook heel erg Netflix- en cocon-behoefte)

–      Geen plezier beleven aan activiteiten

–      Concentratieproblemen

 

Is er iets aan te doen?

Ja. Goddank. Al voelen de tips van de dokter ook een beetje droog aan. Daar komen ze.

·     Wandelen

Klinkt misschien ontzettend saai. Althans, ik vind wandelen best leuk, maar in de januarimaand slaat de saaie wereld me dan nog harder in het gezicht. Aan de andere kant: bewegen is goed voor je en de vitamine D die je binnenkrijgt door het daglicht zal je opvrolijken. En kijk even in dat leuke wandelboek van Claudia Straatmans voor mooie routes.

·     Ga sporten

Je bloed stroomt, je krijgt meer zuurstof tot je en daardoor zul je gelukshormonen aanmaken.

·     Doe je rotklussen

Dit is een tip van mij, niet van de dokter, maar mij lucht het altijd wel op om alles waar ik een beetje tegenop zie af te vinken. Voor de draad met dat telefoontje waar je wakker van ligt, hup, nu die fietsen naar de fietsenmaker brengen. Lig je ’s avonds toch tevreden in je bed. En oh ja, ik heb zelfs een afspraak voor dat uitstrijkje gemaakt.

·     Zoek een hobby

Weer een tipje van de dokter. Bedenk iets dat je blij maakt en dat je echt graag wil doen en geef je op. Voor die cursus, of echt een opkikker: boek die vakantie.

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach