Ben je dit weekend in Frankrijk?

 

De Ferme en Ferme, dit weekend houden boerderijen in 22 Franse departementen ‘open huis’. Ben je in de buurt, dan raadt Marlies aan om gezellig langs te gaan.

 

 

Dit weekend, 29 en 30 april, viert de Drôme ‘de Ferme en Ferme’, dit jaarlijks terugkerend evenement vindt altijd plaats in het laatste weekend van april. Het is een soort ‘open boerderijenweekend’ waar heel veel ambachtelijke producenten aan meewerken. Vaak werken deze kleinschalige bedrijfjes biologisch, de Drôme is trouwens hét departement in Frankrijk met de meeste biologische producenten. Goed, dit weekend kun je dus bij deze mensen terecht, je krijgt een rondleiding met uitleg over het bedrijf en natuurlijk is er van alles te proeven.
 
Ik denk dat de geitenkaasboerderijen de kroon spannen, daarvan zijn er heel wat in deze regio en vrijwel allemaal maken ze die heerlijke picodon waar ik hier eerder over schreef. Ze worden op de voet gevolgd door producenten van groenten, fruit en kruiden, waarvan de eerste twee voor een deel worden verwerkt tot heerlijke siropen, jams en chutneys en de kruiden, zoals lavendel en tijm, gedistilleerd worden voor de zuivere olie (huile essentielle). Ook de levende have, schapen, varkens, koeien, konijnen, kippen en eenden, doet het goed. Vaak worden deze beesten, na een heerlijk leven, gebruikt voor de vleesconsumptie en dat levert een mooi, verantwoord product. En dan zijn er nog de slakken, wijnen, noten en amandelen, olijven en struisvogels, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt hier gekweekt en opgevoed. Vergeet ik de saffraantelers nog en de imkers, die een fantastische honing maken in meerdere smaken, onder andere lavendel-, tijm- en acaciahoning is populair in deze regio.

 

Je begrijpt dat met zo’n aanbod (alleen al in de Drôme doen er 86 producenten mee) er heel wat mensen op uit trekken dit weekend en ook ik doe weer mee. In de afgelopen jaren heb ik inmiddels heel wat bedrijfjes bezocht en sommigen van hen bezoek ik heel regelmatig omdat ik er hun mooie producten koop, maar er zijn er altijd nog die ik niet ken. Het blijft leuk en interessant om deze bevlogen mensen te zien en te horen praten over hun product.

 

De Ferme en Ferme wordt niet alleen in de Drôme gevierd, er zijn nog 21 departementen die meedoen. Alle informatie vind je op de website: defermeenferme.com. En ga je spontaan op pad in een van de deelnemende regio’s, volg dan de ‘vogelverschrikker’, die al jarenlang door de organisatie als mascotte wordt gebruikt.

 

Om vast in de stemming te komen; heb ik vanmiddag deze lekkere samosas met picodon gemaakt. Het brickdeeg is te koop bij Marokkaanse winkels. Het vouwen en vullen van een samosa is niet moeilijk, maar het is wel vrij ingewikkeld om het op te schrijven. Daarom raad ik je aan om op YouTube te kijken naar samosas vouwen, daar wordt het stap-voor-stap voorgedaan.
En anders vouw en vul je het brickdeeg op je eigen manier, zorg daarbij wel dat er minstens twee laagjes deeg om de vulling zitten, zodat die er niet doorheen kan lopen. Je kunt er ook kleine loempiaatjes van maken.

 

Samosas met picodon en olijven
(voor 4 personen)

 

Dit heb je nodig

  • 2 jonge picodons of circa 160 g andere jonge, verse geitenkaas
  • 1-1/2 el fijngesneden zwarte olijven
  • 1 tl fijngehakte kappertjes
  • eventueel 1/2-1 tl (acacia)honing
  • peper
  • 8 repen brickdeeg (feuille de brick) van circa 8 x 32 cm

 

Zo maak je het

Prak de geitenkaas fijn met een vork en roer er de olijven, kappertjes, honing en peper naar smaak door. Ik ben altijd heel voorzichtig met de honing, ik vind de vulling vaak te zoet worden en laat de honing dan ook meestal achterwege.
 
Vouw en vul nu de vellen deeg tot een driehoek of kies je eigen manier van vouwen en vullen. Leg de pakketjes op een bakplaat met de naad naar beneden en bak de samosas in 6-10 minuten krokant en goudgeel in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C. Serveer ze warm, twee per persoon, met een lekkere groene salade. 
O ja, Vergeet niet om op 1 mei (maandag) je geliefden en vrienden geluk te wensen door ze een klein bosje lelietjes van dalen te geven. In Frankrijk is dit een mooi en sympathiek gebruik, dat navolging verdient.

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.