H&M verkoopt geen dierenleed meer
Zonder dat ik het in de gaten had, deed ik mee aan het in standhouden van dierenleed van jewelste. Want toen ik afgelopen winter een heel zachte trui van kasjmier kocht, had ik werkelijk geen idee wat een ellende daarachter zit.
Het enige dat ik dacht was dat ik een zalige zachte trui kocht voor een prikkie. En daar was deze koopjesdief natuurlijk hartstikke blij mee. Inmiddels voel ik me wat minder in mijn nopjes, want ik kwam erachter dat de geitjes die hun zachte haartjes voor deze truien moeten leveren een bijzonder rottig leven hebben.
Dat was de dierenrechtenorganisatie PETA ook al opgevallen en zij deden daarom onderzoek naar de kasjmierproductie in China en Mongolië. Ik zal je de details besparen, maar het is niet mis wat die diertjes moeten ondergaan opdat ik me kan hullen in zo’n zachte en vooral goedkope trui.
Voor H&M, de op één na grootste kledingretailer ter wereld, een heel goede reden om te stoppen met de verkoop van deze foute stof. En dat zette me aan het denken. Want van hoeveel stoffen weet ik nu eigenlijk hoe ze geproduceerd worden en door wie? Ik ben bang dat ik dat eigenlijk helemaal niet doorheb.
Maar hoe meer ik daarover nadenk, hoe suffer ik dat vind. Want ik kijk nooit in het etiketje als ik kleding koop. Dus dan kan het me zomaar gebeuren dat ik iets aantrek dat ik zou laten liggen als ik wist waar het vandaan komt. Terwijl er heel veel goede alternatieven zijn die net zo lekker dragen en vele malen beter zijn voor dieren en het milieu. Zoals bamboe en hennep.
Daarom vind ik het goed dat grote kledingbedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor kiezen om ‘schonere’ kleding te verkopen. Nu ik nog…
Bron: PETA.nl