Het is een meisje en ze heet poeni
Het vrouwelijke geslachtsdeel wordt vanaf nu niet alleen meer vagina genoemd.
Als er toch íets is waar we geen woorden meer aan vuil zouden hoeven maken, dan is het wel zoiets menselijks als een vagina. Maar gezellig klinkt dat woord niet, zo was de redenering, meer functioneel. Net als schede, schaamspleet, vrouwelijk geslachtsorgaan, vulva. En gekeken naar andere equivalenten wordt het weer snel wat plat – doos, flamoes, gleuf, muis, poes, pruim, trut. Of infantiel, zoals in De Luizenmoeders ‘voorbibs’. Een gangbaar koosnaampje moest er dus komen. Een fijn, makkelijk woordje om je dochter van vier aan te leren, want dat was er nog niet.
En zo kwam het ervan dat de luisteraars van het NPO Radio 2-programma De Wild in de Middag afgelopen week een troetelnaampje mochten kiezen. Er kon worden gestemd op tummie, flamoes, poeni, yoni en – gelukkig ook nog – op vagina. Vagina en yoni eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek. Poeni was met 34,5 procent van de stemmen de favoriet. Dus Poeni it is. Poeni is afgeleid van punani en dat is in Suriname een gangbaar woord voor ‘dat daar beneden’ en van daaruit overgenomen in de Nederlandse straattaal. Rapper Boef bijvoorbeeld verwerkte het in zijn lied Antwoord, dat hij schreef na de commotie over zijn ‘kech’-uitspraak wat zoveel als ‘hoer’ betekent.
Hoe iemand er op komt om een dergelijke verkiezing uit te schrijven? Na het televisieprogramma Me Jane You Tarzan? van Sofie van den Enk, viel het op dat een vaginakoosnaampje ontbrak, terwijl als het over de penis gaat het heel normaal is om het woord piemel te gebruiken. Het was vervolgens Sophies sidekick Cielke Sijben die het initiatief nam. Wellicht een beetje naar Zweeds voorbeeld, waar vijftien jaar geleden al een nieuwe naam werd geïntroduceerd voor de vagina: snippa. Na een grote publiciteitscampagne is het begrip daar inmiddels helemaal ingeburgerd.
Nog even over ‘poeni staat tot piemel’. Die woorden passen heel goed bij elkaar, vindt ook Elsbeth Reitzema van het kenniscentrum Rutgers. Hoewel het wel degelijk de bedoeling is dat poeni lekker gangbaar wordt – er wordt gekeken of kinderen, ouders en leerkrachten ook voor de poeni te porren zijn – hoeft het nou ook weer geen vervanging voor vagina te worden. Maar om het praten over ‘dat’ makkelijker te maken – wat ook weer een positieve invloed op de seksualiteit en seksuele weerbaarheid van meisjes zou hebben – is iedereen zeer in zijn/haar nopjes met de komst van poeni.
HET IS EEN MEISJE EN ZE HEET POENI dus.