Hebben we serieus campagnes nodig om lief te zijn?

 

Een 95-jarige ruimt landgoed op met haar rollator. Really?

 

Op zich niks mee, want bewegen is gezond. Maar moeten we die generatie niet juist vertroetelen? Ze in de watten leggen met op de achtergrond hun favoriete muziek? En ze druiven voeren à la Cleopatra, in plaats van ze laten opruimen? Ze hebben de troep van de oorlog al opgeruimd! Moeten ze nu dan ook de rest nog doen?

 

Of hebben ze zelf ook iets laten liggen?

 

Bij het opvoeden, bijvoorbeeld! Daar wordt al generaties lang steeds minder tijd en aandacht aan besteed, en dat begint nu toch een beetje uit de hand te lopen. Gedraag je je namelijk zoals de maatschappij het niet graag ziet, dan word je tegenwoordig bewonderd. En dat is best gek.

 

Iemand met een wapen lijkt nu stoerder dan iemand met een verplegersdiploma. En dat is eigenlijk tegennatuurlijk.

 

Als je bij de andere soorten in de natuur je roedel in gevaar brengt, dan lig je eruit. Dan word je verstoten en dan ga je dus dood. De keuze is aan jou.

 

Maar bij de mens gaat dat inmiddels anders. Noem jezelf een kind van de duivel, en je scoort een dikke hit. Maak je school niet af, en je komt in een jury waar je anderen op televisie mag beoordelen. Laat je menselijke trekjes wegsnijden, en je Instagramaccount ontploft zoals je lippen dat doen. En als je dan ook nog je billen afveegt met een camera voor een leuke videoclip, dan kun je daar altijd later nog een boek over schrijven en een schadevergoeding voor eisen. Dan noem je het gewoon ineens misbruik.

 

Je wordt er als saai mens inmiddels toch doodmoe van?

 

En natuurlijk is zo’n berichtje van een 95-jarige die een park opruimt dan weer een verademing. Maar tegelijkertijd lees je dat de rest van (aso) Nederland zijn restafval in een kledingcontainer dumpt en zijn chemisch (drugs)afval in een woonwijk neerkwakt.

 

Dat is natuurlijk óók een vorm van opruimen, maar educatief is hier toch iets misgegaan.

 

Dus misschien moeten we stoppen met roepen ‘wat doe je eraan?’, en gewoon weer gaan uitleggen dat dit valt onder gedrag dat de mens en de natuur beschadigt. Zorgen dat kinderen niet meer bewonderd worden bij dom gedrag, maar juist bij gedrag dat de wereld verder helpt.

 

Of ben ik nu ouderwets?

 

Misschien op festivals dus niet meer waarschuwen dat je niet te veel water moet drinken bij je xtc, maar die drugs gewoon niet meer willen! Scheelt een hoop chemisch afval in woonwijken en bossen.

 

We hebben inmiddels campagnes nodig om onszelf weer een beetje te laten omkijken naar elkaar. Dat is toch raar? We worden na reclameboodschappen gewaarschuwd om op te letten, omdat geld lenen geld kost. Echt waar? Kom op mensen! Als je op school een beetje hebt opgelet, dan weet je dat toch?

 

Ja, óf je moet op zo’n school hebben gezeten waar ze de examens aanpassen aan de inzet van de leerlingen, om zo zelf goede cijfers te scoren. Dan heb je een goed excuus. Dan kun je er dus niets aan doen dat we straks misschien wel weer een oorlog nodig hebben om elkaar weer op (echte) waarde te kunnen schatten. Om in te zien dat we elkaar nodig hebben bij het opruimen, en om als mens te kunnen overleven. En dat je elkaar dus niet moet bestelen, bestrijden, bedreigen, bedriegen, bevuilen, bespotten, enzovoort, en daar al helemáál niet rijk mee moet willen worden.

 

Maar misschien ben ik te pessimistisch.

 

Ik word een beetje onrustig van het idee dat ik straks met mijn rollator de zooi moet opruimen van anderen, terwijl ik zelf nog heb geleerd om mijn snoeppapiertje in mijn zak te stoppen.

 

‘Wat zou er gebeuren als iedereen dit zou doen?’, dat was vroeger een heel gewone vraag als iemand een snoeppapiertje op straat gooide. Maar die schijnt niemand meer te stellen nu.

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke