Twee ons groente en twee stuks fruit per dag, per persoon. Minimaal! Met deze gefrituurde spruitjes red je dat makkelijk.
Dezelfde mensen die friet goed rekenen als aardappelen bij de maaltijd, en Melanzane alla Parmigiana zien als een voedzame groentenschotel, eten waarschijnlijk lachend twee ons van deze spruitjes op. Het zijn een soort bitterbal-spruitjes, lekker gepaneerd met panko en kort gefrituurd.
De bedenker van het recept serveert de spruitjes met buffalo-saus, maar dat hebben we helaas niet in Nederland op de plank staan. Natuurlijk kun je dat zelf maken, het is een combinatie van pittige saus (bijvoorbeeld Tabasco of sriracha), azijn, worcestershire saus (hier lees je hoe je dat uitspreekt) en knoflook, met een beetje gesmolten boter. Maar deze crispy spruitjes smaken net zo lekker bij een ponzu-dipje of tartaarsaus. Wacht eens even, in die laatste zitten augurkjes, kappertjes en sjalot, die je dus ook mee kunt rekenen als groente. Schijf van vijf, here we come!
Dit heb je nodig
1 pond spruiten
200 gram bloem
100 gram panko
2 eieren
Arachide-olie, om in te frituren
Zout en peper
Extra: dipsaus
Zo maak je gefrituurde spruitjes
Breng een grote pan water aan de kook.
Maak de spruitjes schoon: verwijder de buitenste blaadjes.
Kook de spruitjes 8 tot 10 minuten. Ze moeten nog lekker frisgroen zijn, maar een vork moet je er makkelijk in kunnen prikken.
Zet drie diepe borden klaar, eentje met bloem, eentje met de losgeklopte eieren en eentje met panko.
Paneer de spruitjes: wentel ze door de bloem, daarna door het ei en daarna door panko. Eén keer paneren is genoeg.
Verhit de olie in een pan tot de juiste warmte. Testen? Even met een pollepel of een stukje brood in de olie: als het bruist, is de olie heet.
Frituur de spruitjes tot ze goudbruin zijn. Doe niet teveel spruitjes tegelijk in de pan, om te voorkomen dat de frituurolie teveel afkoelt.
Laat de spruitjes een beetje uitdruppen op een stuk keukenpapier. Bestrooi met wat zout en peper.