Gadver: de gemiddelde snijplank bevat meer bacteriën dan een wc-bril

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Gadver: de gemiddelde snijplank bevat meer bacteriën dan een wc-bril

 

 

 

 

Dr. Charles Gerba, professor microbiologie aan de University of Arizona, deed onderzoek naar hoe wij mensen ziektes oplopen in ons eigen huishouden. En wat blijkt volgens hem: op een gemiddelde snijplank zitten 200 keer zoveel poepbacteriën als op een wc-bril. 200 keer zoveel! Als je nu nog niet de neiging hebt om direct al je snijplanken de deur uit te doen, dan weet ik het ook niet meer. 

 

SHITZOOI

Nee, die poepbacteriën komen niet op de snijplank omdat we die plank verwarren met een wc. Hoop ik dan. De bacteriën zijn afkomstig van rauw vlees en ingewanden van dieren. Snijd je rauw vlees op je snijplank, dan is de kans dus groot dat daar die poepbacteriën op achterblijven. Vooral in de groeven en spleten die je mes achterlaat op de plank kruipen veel bacteriën.

 

WEG ERMEE

Er zijn methodes waarmee je je snijplank écht goed schoon kunt maken. Dan moet je aan de slag met hardnekkig spul, zoals waterstofperoxide. Maar eerlijk? Je kunt je snijplanken beter regelmatig vervangen. Want hoe goed je ook boent, schrobt en poetst, het is bijna onmogelijk om de bacteriën helemaal uit die snijgleuven te krijgen. Nog een (hele belangrijke!) tip: gebruik verschillende snijplanken voor verschillende ingrediënten. Dus een aparte snijplank voor vlees, een aparte plank voor groenten enzovoorts. Dan voorkom je kruisbesmettingen.

 

VIEZE KEUKEN

Je keuken is sowieso een goordere plek dan je denkt. Dr. Gerba zegt bijvoorbeeld ook dat je vaatdoek, waarmee je je vieze handen en vaat droogt, 20.000 keer viezer is dan je wc-bril. Maar de vieste vuilak van allemaal is toch echt de afwasborstel of keukenspons. Die is – houd je vast – 200.000 keer viezer dan de bril van je wc. Aldus ook John Oxford, viroloog aan de Universiteit van Londen en oud-voorzitter van de Global Hygiene Council. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou ik zeggen…

 

Door: Redactie FavorFlav