Met dank aan Joke

 

 

Zo heerlijk, die mensen die dat echte gastvrije gevoel in hun genen hebben. Alsof het helemaal vanzelfsprekend is.  En dat je je zó welkom voelt. Sommige mensen krijgen dat talent volgens mij gewoon bij hun geboorte mee.

 

Vorig weekend aten we bij vrienden in Haarlem. Heerlijk in de tuin. De tafel stond romantisch gedekt klaar, er werd meteen een glaasje verrukkelijke Provençaalse rosé geschonken, lekker worstje erbij… en het was in één klap vakantie.

 

Enige dat ontbrak was het geluid van een ruisende zee, al was dat niet nodig, want die hoorde je er automatisch bij. Ze waren net terug uit de Provence en hadden de stemming er nog goed in. Ach, ze hebben de stemming er eigenlijk altijd in, die twee. Allebei prachtig mooi gebruind en een menu in elkaar gedraaid, waardoor we konden meegenieten van hun Provence-culi-expertise.

 

Joke, die kan pas koken! (meezinger)

 

Want die twee kunnen koken! Waanzinnig lekker. Dus wat deed ik de volgende dag? Een appje: ‘Joke, mag ik de recepten?’ En ik zou Franska niet zijn, als ik daar jou niet van liet meegenieten. Ik heb niet alles durven vragen, want dan had ze een kookboek moeten mailen, maar drie van de tig recepten heb ik hier voor je.

 

Die van de echte authentieke Provençaalse pissaladière, een ratatouille met courgette uit eigen moestuin en een komkommersalade die ik nog nooit zo lekker geproefd had. Daarbij kregen we ook nog een heel bijzonder voorgerecht, heerlijke gegrilde lamskoteletjes en een grand dessert met onder andere homemade ijsbonbons, gevuld met frambozen-meringue en slagroom-crème de menthe-ijs met een laagje gestolde chocolade erop.

 

Wow!

 

Thuis proberen? Ik kopieer de receptenmail die ik kreeg gewoon voor je. Komt-ie:

 

pissaladière

De pissaladière is echt helemaal zelfbedacht omdat ik het officiële recept (uit Larousse) veel te ingewikkeld vond…

 

Nodig voor een bakplaat:

  • Een rol pizzadeeg uit de diepvries
  • 750 g gesneden uien
  • 2 grote tenen verse knoflook
  • (olijf)olie
  • 75 g zwarte olijventapenade (half potje van AH)
  • Heel blik gepelde tomaten
  • 3 blikjes ansjovis op olie
  • 15 zwarte olijven
  • Provençaalse kruiden (fijngemalen)
  • peper

 

Verwarm de oven voor op 200 ˚C en bedek een bakplaat met bakpapier dat je invet met olie. Bak de uien en de in plakjes gesneden knoflook in wat olie gedurende 20 minuten tot alles zacht en een beetje bruin is. Rol het deeg uit over de hele bakplaat en bestrijk het met olijfolie. Verdeel de tapenade over het deeg. Verdeel er de uienmassa overheen. Haal van de tomaten uit blik de harde kopjes af, snijd ze open en bedek er het uien mengsel mee. Strooi er peper en de Provençaalse kruiden over. Maak met de ansjovisjes een mooi ruitpatroon op de pissaladière. Verdeel de olijven over de ruiten en zet alles 30 minuten in de oven.

 

Wel af en toe kijken, want soms moet ik hem er met 25 minuten echt al uit halen…

 


 

Komkommer­salade

Die komt uit een of ander blad, maar geen idee welk… is al jaren oud…

 

Nodig voor bijgerecht voor 4 personen:

  • 1 komkommer
  • 2 eieren
  • 2 à 3 el wittewijnazijn
  • 1- 1,5 el Dijonmosterd
  • 2 el sour cream (‘crème Normandie’ in Frankrijk)
  • dille
  • 1 tl suiker of een paar druppels zoetstof
  • peper, zout

 

Snijd de komkommer in de lengte door; haal de zaadlijsten eruit en snijd hem in reepjes. Zet een half uur weg met 1 eetlepel wittewijnazijn en wat zout. Kook intussen de eieren hard, pel ze, haal de dooiers eruit en snijd het wit in reepjes. Prak de dooiers fijn met de sour cream, rest wittewijnazijn, mosterd en peper. Droog de komkommerreepjes tussen een paar vellen keukenrol en meng ze met de eireepjes en de saus.
 
 

Ratatouille

Varieert wat ik erin stop… gisteren heb ik de olijven weggelaten (want ze zaten al op de pissaladière) en heb ik niet zoveel Provençaalse kruiden gebruikt om dezelfde reden.

Ik neem wel altijd de mooiste olijfolie die ik heb om in te bakken.

  • 1-2  courgettes in plakken
  • 750 g tomaten in partjes
  • 250 g gesneden uien
  • 1 aubergine in blokjes
  • 1 rode en 1 groene paprika in stukjes
  • 2 tenen verse knoflook, uitgeknepen
  • zwarte en groene olijven zonder pit
  • 2 rode pepers ( zaadjes eruit en in kleine stukjes)
  • mooie extra vierge olijfolie
  • Provençaalse kruiden

 

Bak eerst de uien en knoflook aan; voeg dan de rest toe (op olijven na); roer af en toe en doe – zodra de groente een beetje smeuïg wordt – de olijven erbij en de deksel op de pan.

Na 30 minuten is je ratatouille klaar!

 

Soms doe ik er wat tomatensaus bij, en verse tijm/rozemarijn, of een restje peterselie… hangt ervan af welke restjes ik heb.

 

Ideaal voor grote gezelschappen!

 

Heel veel dank voor de recepten, Joke! XXX

 

PS. Zelf denk ik altijd: Jeetje, heb ik me het heen en weer staan koken en dan heb ik er nog huiswerk achteraan ook… recepten mailen. Maar ja, moet je ook maar niet zo lekker koken ;-)

 

  

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska