Heel Frankrijk bakt

 

Marlies: 21 juni, de zomerwende, de langste dag van het jaar. En heel Frankrijk viert het Fête de la Musique. Bij ons serveren ze er hartige cake bij.

 

 

Dit van oorsprong Franse feest wordt sinds 1982 jaarlijks gevierd op 21 juni, de dag dat de zomer begint. Het is een vrolijk straatfestival dat zich afspeelt op pleinen, in straten en parken, en waar vooral veel amateurmuzikanten de kans krijgen op te treden. Maar je komt er allerlei musici tegen: amateurs en professionals van alle niveaus en leeftijden, en allemaal werken ze vrijwillig mee, want dat is de pijler van het feest. Op deze manier krijgt het publiek de gelegenheid om ‘gratis’ met verschillende muziekstijlen kennis te maken.

Het feest is bedacht door de Amerikaan Joel Cohen, toen werkzaam bij Radio France. Het was zijn idee om op de avond van de langste dag van het jaar, de zomerwende, zoveel mogelijk muzikanten op straat muziek te laten maken tot diep in de nacht. Hij noemde het Faites de la Musique, de naam werd later veranderd in Fêtes de la Musique, dat je op dezelfde manier uitspreekt.

In 1982 pakte het Franse ministerie van Cultuur dit idee op, en werd het een officieel feest. Niet alleen Frankrijk viert dit Fête de la Musique, in veel meer landen is het feest bekend en zelfs in Nederland wordt het tegenwoordig op kleine schaal gevierd. Maar het meest intens leeft het hier, vrijwel elke Franse gemeente besteedt er aandacht aan.

 

Zo ook in de Drôme, in de dorpen om ons heen worden de optredens al weken van tevoren aangekondigd. Vanavond ga ik naar Saillans, een buurdorp, want in mijn eigen dorp zijn geen optredens, zover ik weet. Vaak gaat zo’n optreden gepaard met een buffet waar drankjes en hapjes worden geserveerd. En die hapjes… meestal zijn dat grote plaatpizza’s of hartige taarten, en vrijwel altijd hartige cakes: de Dromois houden van hartige cakes en dat is heel begrijpelijk, want zo’n cake is ideaal als er veel ‘gasten’ zijn; je snijdt hem in talloze stukjes en die gaan erin als… cake.

 

Hartige cake met ham, olijven en rozemarijn

Dit heb je nodig

  • 100 g plakjes rauwe ham, iets dikker gesneden
  • 100 g zwarte of groene olijven zonder pit
  • 220 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 4 eieren
  • 1 dl olijfolie
  • 3-4 el droge witte wijn of bouillon
  • 75 g grof geraspte comté of Parmezaanse kaas
  • 2 tl fijngesneden rozemarijnblaadjes
  • 2 tl fijngesneden verse oregano
  • zout, peper

 
Zo maak je het

Snijd de plakken ham in reepjes en halveer de olijven. Meng in een kom de bloem met de gist. Klop er de eieren, olijfolie en wijn door tot er een stevig glad beslag ontstaat. Voeg de ham, olijven, kaas, rozemarijn, oregano en wat zout en peper naar smaak toe en schep alles door elkaar. 
Bekleed een ingevette cakevorm van 1-1,5 liter inhoud met aluminiumfolie, vet ook het folie in. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in 45-55 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C goudgeel en gaar. 
Controleer de gaarheid met de punt van een mes: als deze er vrij droog uit komt, is de cake goed. Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen. Verwijder na 45 minuten de vorm en laat de cake verder afkoelen op het rooster. Serveer de cake in blokjes als borrelhapje of als voorgerecht met een frisse salade, snijd hem in het laatste geval in mooie dunne plakken.

 
Tip
Met zo’n cake kun je heerlijk variëren; kies bijvoorbeeld gekookte ham, salami of chorizo in plaats van rauwe ham. Vervang de olijven door gedroogde tomaten of kappertjes, gebruik een andere kaas, pecorino, manchego of oude Goudse, en kruiden als tijm, salie, basilicum of een vleugje munt.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.