Feitjes over de aarde die je zullen verbazen
Vroeger was topografie mijn favoriete onderdeel van de basisschool.
De kaart van Nederland en alle verschillende provincies hingen namelijk op de gang, dus als je topo ging oefenen mocht je met een vriend of vriendinnetje en een aanwijsstok op de gang ‘oefenen’. Oftewel: rellen en bij andere klassen voor de deur gaan clownen. Ah, good times.
Had ik toen maar wat beter opgelet, want anders had ik misschien één van deze weetjes allang in mijn hoofd gehad. Bij elk van deze tien moest ik namelijk toch echt even Google raadplegen of ik niet gewoon een artikel van The Onion of De Speld aan het lezen was. Maar nee: deze topofeitjes zijn gewoon 100 procent echt waar. Bizar, toch?
1. Van alle Amerikaanse staten ligt Maine het dichtst bij Afrika
Even voor de duidelijkheid: dit is Maine.Hóe kan dat staatje nou het dichtst bij Afrika liggen? Nou, omdat de wereld dus bol is en de platte wereldkaart een vertekend beeld geeft. Kijk hier maar.
Credits: Maps of World
2. Detroit ligt in het noorden van Canada, dat boven de Verenigde Staten ligt
Als je in het centrum van Detroit bent en naar beneden rijdt, dan kom je dus in Canada uit. Klinkt héél raar, toch? Maar het is echt zo.
Credits: Buzzfeed
3. Groenland ligt zuidelijker, noordelijker, oostelijker én westelijker dan IJsland
Excuuuuse me? Ik wist dus niet dat Groenland nog verder reikt dan IJsland. Sowieso verbaas ik me er elke keer over hoe groot Groenland eigenlijk is. Ik wil er stiekem best wel graag naartoe, want volgens mij is het er prachtig. Maar dan moet je wel behoorlijk wat weken vrij nemen.Credits: Maps on the web
4. Rusland past bijna twee keer in het continent Afrika
We worden gewoon ons hele leven voorgelogen; die wereldkaart die we kennen is niet echt helemaal in verhouding. Rusland lijkt namelijk zo gi-gan-tisch dat het net zo groot is als het hele continent Afrika. Daar is dus niets van waar: Afrika is bjna twee keer zo groot.
Credits: CNN
5. De volledige Verenigde Staten liggen zuidelijker dan Nederland
Sterker nog, het noordelijkste puntje van de Verenigde Staten ligt zelfs nog onder België. Dat had ik dus totaal niet door; ik dacht dat New York veel noordelijker lag dan Amsterdam.
Credits: Reddit
6. Er groeien in Ierland op 53 graden noorderbreedte palmbomen.
In Canada, op 55 graden noorderbreedte, leven ijsberen. De aarde is raar.
7. Australië is breder dan de maan
Wait, whuuut? In mijn beleving is de maan echt héél groot. In Australië ben ik nog nooit geweest, maar ik had niet per se gedacht dat het breder zou zijn dan die grote lichtbol die we ’s nachts zien.
Credits: Daily Mail
8. De afstand tussen Nieuw-Zeeland en Australië is ongeveer even groot als tussen Nederland en Libië
Zo grappig dat als mensen naar Australië op reis gaan ze ook vaak naar Nieuw-Zeeland als gaan ‘want daar ben je dan toch in de buurt.’ Hoe vaak denken wij zo over een tripje naar Libië? Precies nooit, toch?
9. Point Nemo is het punt op aarde dat het verst verwijderd is van de mensheid
De dichtstbijzijnde mensen zijn niet eens op aarde, maar in het ruimtestation ISS. Mind. Blown.
10. Antarctica heeft de grootste woestijn van de wereld
Een woestijn hoeft dus niet per se heel heet te zijn, maar vooral heel droog, en Antarctica heeft slechts gemiddeld 51 millimeter neerslag per jaar en wint het daarmee van de Sahara, waar 76 millimeter gemiddeld per jaar valt.
PS. Jaja, ik weet het: veel van deze feitjes waren ook geografische weetjes, maar toch.