Dat was midden in de verkiezingstijd een enorme teleurstelling voor Mark Rutte. Er verscheen een ranglijst met belastingparadijzen en Nederland staat niet eens op het podium, een schamele vierde plaats slechts.

 

 

Dat kan beter, Mark, je hebt er tien jaar de tijd voor gehad. Welke landen staan wel op het podium? Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden en Bermuda. Schrale troost dat wij verreweg de hoogste plaats innemen van alle westerse landen.

 

Ik kan me voorstellen dat Rutte door deze nederlaag behoorlijk nerveus de verkiezingsdebatten is in gegaan. Gisteravond tegen Wilders ging nog redelijk, maar er volgen er nog twee. Tegen wie? Tegen Wilders en daarna voor de afwisseling tegen Wilders.

 

Verlang je ook zo naar een avond tv zonder lijsttrekkers? Het grootste voordeel, als de vaccinatie van de zomer voltooid is, lijkt mij dat bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar politici gewoon weer de straat op mogen in plaats van constant aanwezig te zijn op tv, radio, Twitter, Facebook en Instagram.

 

Bijzonder is dat ik vaak het geluid van de tv harder moet zetten als vrouwelijke lijsttrekkers met elkaar in debat gaan. Dat kan met mijn leeftijd te maken hebben, maar waarschijnlijk komt het omdat er niet wordt geschreeuwd, niet uitgescholden, en als de een het met de ander oneens is, ze dat gewoon zegt.

 

Sommige dingen daarentegen veranderen nooit; er is ruzie bij 50+, en er wordt flink geroddeld. Zo hoorde ik vanmorgen iemand op de radio beweren dat er één uitzending is geweest, waarin Thierry Baudet níet wegliep. Ja, zo beschadig je mensen.

 

En waarom eigenlijk al die campagnes, debatten, zogenaamde ruzies, nabesprekingen waarin uitgelegd wordt wat ik zelf net gezien heb? Na 17 maart komt er een nieuw kabinet, met als premier: Rutte. Er wordt wat onderhandeld, er sluiten drie partijen aan bij de VVD en alles blijft bij het oude.

 

Maar de week begon natuurlijk niet met lijsttrekkers, maar met aandacht voor behoorlijk veel stront aan de koninklijke knikker, zeg maar gerust Royal shit aan the marble.

 

En daarna al die mensen die er net zoveel van weten als jij en ik, maar in volle overtuiging beweren dat alles gelogen was, of juist andersom, dat alles waar Meghan en Harry over klaagden, ongetwijfeld klopte. Ik zou het niet weten, ik was er niet bij.

 

De vraag die door mijn hoofd spookte was of zoiets ook in Nederland zou kunnen. Ik bedoel over vijf – oké, tien jaar – jaar wordt Alexia met haar (gekleurde) Britse echtgenoot ondervraagd door, ja door wie? Ik houd het op Linda de Mol, die heeft wat minder te doen nu en heeft in Nederland de Oprah-status.

 

Maar verder lukt het me toch nauwelijks dat interview te verplaatsen naar de Nederlandse situatie. 

 

Alexia klagend dat haar vader de telefoon niet meer opneemt, dat zij vervreemd is van haar zusters, dat de Oranjes bang zijn voor een baby met een andere kleur (dan oranje), dat zou toch niemand geloven?

 

Zou wel een mooie aflevering van De Kroon opleveren. Natuurlijk Pierre Bokma als de koning, Lies Visschedijk als Máxima, dat kan nog. Maar Jandino Asporaat als de echtgenoot van Alexia (gespeeld door de speciaal overgevlogen Sylvia Hoeks), dan houdt alle geloofwaardigheid toch op?

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.