‘Stop the count’, riep Donald Trump na de verkiezingen, maar The Washington Post bleef doortellen en kwam tot ruim 22.000 leugens die Trump in zijn presidentsjaren heeft verteld.
Dat is gemiddeld ruim vijftien per dag. Denk nou niet ‘O, maar dat haalt mijn ex op zijn slechtste dagen ook’. Wij hebben het over vier jaar lang elke dag weer gemiddeld vijftien, en dat uitsluitend in het openbaar. Dus niet die kleine huiselijke leugens als: ‘Grab ‘m by the pussy? Lieve Melania, ik zou dat soort woorden nooit gebruiken.’ ‘Nou, vroeger, toen ik jong was, zei je dat regelmatig in het Engels én zelfs in het Sloveens, maar dat is misschien te lang geleden voor je.’
Het ging in de persconferentie van Rudy Giuliani onbedoeld ook meer over seks dan over rechtszaken. De persconferentie was aangekondigd in het Four Seasons, dus alle journalisten waren op weg naar dat zeer luxe hotel in Philadelphia. De stad klopte, de locatie niet, dat was hoveniersbedrijf Four Seasons, die hebben een parkeerterrein aan de achterkant – voor laden en lossen; ik zou zeggen lossen die Trump. Daar vond de bijeenkomst plaats, naast een sexshop, heel toepasselijk omdat er een filmpje rondgaat van Rudy Giuliani met een vijftienjarig meisje in een hotelkamer (ik zal jullie de details besparen). Trump zelf had een voorkeur voor een locatie om de hoek, bij de McDonald’s drive-in.
Er is een recordaantal van 150 miljoen stemmen uitgebracht, volgens Trump zijn slechts 70 miljoen daarvan legaal, net toevallig de 70 miljoen stemmen voor hem. Hij is lang niet de enige die dat gelooft. Op de dag dat Biden werd uitgeroepen als winnaar twitterde een politiechef van Alabama dat alle Biden-stemmers op een rij moeten worden gezet als verraders en dan één voor één een kogel door hun kop. Meteen ontslagen? Nee hoor, hij heeft zijn excuus aangeboden, namelijk dat hij het alleen maar over verraders had, en dat die groep toevallig samenvalt met Biden-stemmers kan hij ook niet helpen.
Nee, dan gaat het – zoals gewoonlijk – hier in Nederland wat rustiger aan toe. Hoewel, op dinsdag publiceerde de SGP zijn verkiezingsprogramma en kandidatenlijst. En ja hoor, je lacht wat af. Het verkiezingsprogramma heet: In Vertrouwen. Dat rijmt op: nog steeds zonder vrouwen. Er is namelijk geen vrouw te bekennen op die lijst. Volgens hun programma hebben die het ook veel te druk met andere zaken; de SGP wil gezinnen bij het vierde kind een bonus van duizend euro geven. Dat is omdat die gezinnen dan toe zijn aan een andere auto. Nee, daar mag alleen de vader in rijden, de SGP is namelijk zeer tegen gendergelijkheid. Zij zijn wel voor de doodstraf.
Ik heb het voor jullie nagevraagd, het programma is niet door een cabaretier geschreven. Bijzonder blijft dat Kees van der Staaij alom wordt geprezen als een voortreffelijke parlementariër. Hoezo? Doodstraf? Vrouw ondergeschikt? Ik vind de SGP ondergeschikt.
Gelukkig trad minister Slob ferm op toen hij hoorde dat een reformatorische school ouders laat ondertekenen dat zij homoseksualiteit afkeuren. Slob zei dat kinderen zich altijd veilig moesten voelen op school. Goed zo, Arie, dacht ik meteen.
Maar wat zei Arie Slob daarna? Dat scholen dit mogen vragen vanwege de vrijheid van godsdienst. Maar, beste minister, we hebben toch een grondwet die dit soort verklaringen verbiedt? Arie Slob moest twee weken geleden in quarantaine omdat een medewerker positief was getest. Hij had veel langer in quarantaine moeten blijven.
Voor kinderen is dit toch al een onrustige tijd. Net waren zij gewend aan nieuwe sprookjes als Mondkapje en de Grote Boze Trump, of er komt een nieuwe president en er wordt een vaccin gevonden.
Maar dan toch weer wat goed nieuws. Joni Mitchell heeft een eerste verzamelbox uitgebracht met muziek uit vooral haar eerste jaren, en van Marieke Lucas Rijneveld, die de eerste Nederlandse winnaar is van de internationale Booker-prize, kwam een nieuw boek uit, een verpletterend mooi boek: Mijn Lieve Gunsteling.