Even het nieuws doornemen

 

Soms vind ik het moeilijk me een mening over het nieuws te vormen, maar in andere gevallen is het overduidelijk wat er aan de hand is en wie de bad guy is.

 

 

 

Dat Rusland Oekraïne nooit had mogen binnenvallen en zich vervolgens beestachtig tegenover de burgers gedraagt, lijkt me wel duidelijk. Het enige argument dat Poetin aandroeg, was dat Oekraïne eigenlijk Russisch is vanwege het verleden.

 

 

Tja, op die manier kunnen wij New York wel weer terugeisen en Peter Stuyvesant mag dan weer gouverneur worden. Dat die allang niet meer leeft, is bijzaak. En nee, hij is niet gestorven aan longkanker vanwege het roken; dat is een andere tak van de Stuyvesants.

De Russen liegen er trouwens lustig op los om hun gelijk te halen. Volgens Poetin is Zelensky een nazi; volgens Zelensky zelf niet. Hij is Joods en heeft een deel van zijn familie verloren tijdens de Holocaust.

 

 

Lastiger is natuurlijk een schuldige aan te wijzen bij het vastlopen van de onderhandelingen tussen minister Adema en de boeren. De boeren willen zekerheid, en de regering wil – en moet – nu eindelijk eens werk gaan maken van het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Ik denk dat de boeren hun hand overspeeld hebben. Welke andere beroepsgroep is ooit zo betrokken geweest bij gedwongen maatregelen? Niet de mijnwerkers bij het sluiten van de mijnen in de 70’er jaren. Die hebben er nog spijt van dat zij geen trekkers hadden. En de tractoren die zij mochten lenen konden niet de Cauberg op.

 

 

Ook heel moeilijk was te oordelen over de grote aandacht die de inzittenden van de Titan kregen. Natuurlijk leef je mee met die vijf mensen die opgesloten zitten in een onderzeeër, geen kant op kunnen en een wisse dood tegemoet gaan. Hebben die ruim 500 verdronken vluchtelingen voor de kust van Kalamata vergelijkbare aandacht gekregen? Nee, eigenlijk niet. Ook daar zaten mensen vast: de vrouwen en kinderen die in het ruim moesten gaan zitten. En er waren dus 100 keer zo veel slachtoffers. Natuurlijk speelt mee dat van de 5 in de onderzeeër de namen bekend waren en van de 500 niet. Dat het bij de 5 om schatrijke mensen ging en bij de 500 om de allerarmsten zal toch geen rol gespeeld hebben?

 

 

Het ging trouwens erg vaak over geld afgelopen week. Voetballers die miljonair zijn en voor het geld gaan voetballen in een land met een verderfelijk regime. Word je – zoals Ronaldo – echt gelukkiger als je in plaats van 1 miljard 2 miljard op al je rekeningen hebt staan? Mijn probleem is natuurlijk dat ik bij een half miljard al geen idee heb hoeveel dat eigenlijk is en ook niet zou weten wat ik ermee zou moeten doen. Zeker, ik kan een donatie aan Franska doen, die dat vervolgens onder mijn trouwe lezers verdeelt. Maar dan nog houd ik erg veel geld over.

 

 

Schatrijke mensen die graaien, de zogenaamde schatgraaiers, daar hebben wij in Nederland ook last van, bleek deze week. Een grote groep mensen hoog in het bedrijfsleven heeft zich de afgelopen jaren nog rijker gemaakt door het zogenaamde ‘dividendstrippen’. Ik ga het niet uitleggen, vooral omdat ik het zelf niet helemaal begrijp. Maar het is gewoon fraude, belasting ontduiken door de mazen in de wet op te zoeken, bij elkaar 26 miljard te weinig belasting betaald.

 

 

Maar laat de regering vooral moeilijk blijven doen over de compensatie voor de ouders van het toeslagenschandaal.

 

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.