Even het nieuws doornemen
Net als iedereen was ik erg benieuwd of Caroline van der Plas geleerd zou hebben van de fouten van haar voorganger. .
Thierry Baudet werd vier jaar geleden (nipt) de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Na zijn overwinningspeech op de avond van de verkiezingen was, naar verluidt, het ledenaantal van zijn partij in één klap gehalveerd. Baudet begon met ‘De uil van Minerva…’. Daarna haakten de meeste aanwezigen af. Zijn speech duurde 20 minuten, luisteren was verplicht, de enige die het kon volgen was Baudet zelf.
En Caroline, na haar enorme succes? Zij bleef zichzelf, zei zij. De dag na de verkiezingen nodigde zij Mark Rutte uit voor een etentje, in restaurant De Landbouw. Tegen de pers zei Caroline na afloop dat het kabinet spoedig zou vallen. Vervolgens nodigde zij Frans Timmermans uit. Hij stelde voor brasserie De Nederigheid in Brussel, maar Caroline vond, na haar overwinning, dat Timmermans maar naar Den Haag moest komen. Zij had het te druk voor een reisje Brussel, en had net Paleis Noordeinde geregeld. Timmermans hoefde geen revérence te maken, maar moet wel haar hand kussen.
Een journalist probeerde Caroline uit te leggen dat zij in de Tweede Kamer slechts één zetel had, dus dat zij voorlopig net zoveel invloed had als Liane den Haan. Dat moest uitgelegd worden. Liane den Haan zit in de Tweede Kamer namens lijst Den Haan en heeft net zoveel zetels als Caroline, namelijk 1 = één. Nee, voorlopig zal Caroline van der Plas vooral compromissen moeten sluiten in de provincie en zich moeten realiseren dat er Nederlandse en Europese wetten zijn die de natuur willen beschermen en de uitstoot van stikstof willen beperken.
Ik schrijf dit vanuit Londen waar wij deze week zijn. Het weer is net zo slecht als in Nederland, maar verder heeft Engeland verschillende kenmerken van een arm land. Veel mensen lopen te roken en te vapen op straat, er zijn veel tot erg veel bedelaars, in winkels als Selfridge’s – vroeger een soort HEMA, nu een soort Bijenkorf – zie je heel veel mensen die daar werken en heel weinig mensen die wat willen kopen, en daarnaast lopen behoorlijk wat mensen nog steeds met een mondkapje op.
Over die coronamaatregelen ging het deze week op een speciale zitting van een parlementaire commissie in Engeland. Je weet: terwijl Engeland volledig in lockdown was, gaf Boris Johnson als premier wekelijks grote feesten op Downingstreet 10. Zijn verweer? Hij wist niet dat hij de regels overtrad. Dat die regels door hemzelf waren ingesteld is een onbelangrijk detail, vindt hij.
Op Trafalgar Square zagen en hoorden wij een man, gekleed in een zeer lang T-shirt geschilderd in de kleuren van de Britse vlag, schreeuwen: ‘Boris is a liar!’ Niemand sprak hem tegen, natuurlijk. Er is een foto van Queen Elizabeth, lopend tussen Boris en Macron, die fluistert tegen Macron: ‘You know he lied to me?’ Waarop Macron zegt: ‘Mam, he lies to everyone.’ Zou het aan het ambt liggen?
Ondanks alles blijf ik een zwak houden voor Engeland met al zijn tradities. Je weet ongetwijfeld dat het verkeer in Engeland links rijdt. Maar er is één korte straat in Londen, op weg naar het luxueuze Savoy Hotel, waar je rechts moet houden. Waarom? Omdat het nu eenmaal zo is. Lang, heel lang geleden bleek het handig als de gasten van het hotel aan de rechterkant uitstapten. Niemand weet nog dat dat de reden was, maar het is nu traditie, dus wordt er in dat straatje rechts gereden.
Aandoenlijk toch?