Even het nieuws doornemen
Freek de Jonge zei eens: ‘Ik ben van na de oorlog en dat wil ik graag zou houden.’
In zijn geval klopt het niet helemaal, omdat hij van augustus 1944 is, maar verder ben ik het van harte met hem eens.
Kortom, zullen wij het eens over de oorlog in Oekraïne hebben? In Nederland gebeurde deze week toch niets abnormaals. Er is ergens weer eens grensoverschrijdend gedrag boven water gekomen – na vele, vele jaren van stilzwijgen -, zodat de hele top van NOS-sport opstapt – wanneer bepalen zij zelf, merkwaardig genoeg – en Hugo de Jonge blijkt nog veel meer informatie achtergehouden te hebben. Waarschijnlijk blijkt binnenkort dat Sywert van Lienden de zoon is van Hugo uit een verzwegen relatie tijdens zijn studententijd (van Hugo, niet van Sywert).
Vanaf het begin van de oorlog vond ik het vaak moeilijk te kijken naar de beelden en te lezen over de verhalen van verwoesting, executies en verkrachtingen. Oekraïne ligt zo dichtbij dat je weinig fantasie nodig hebt om je te verplaatsen in de mensen daar.
De al jaren durende oorlog en hongersnood in Jemen, de onderdrukking van de Oeigoeren en van de Rohingya, natuurlijk vinden wij het allemaal verschrikkelijk, maar het heeft niet of nauwelijks invloed op ons leven.
En dat heeft de oorlog in Oekraïne wel. Nee, de inflatie is vooral een gevolg van de corona-pandemie, maar dat die zo extreem is, heeft wel degelijk met de oorlog te maken. Net als de enorme stijging van de energieprijzen, die gelukkig inmiddels wel wat dalen.
Het goede nieuws is dat alles wat Poetin beoogde met zijn invasie tot nu toe is mislukt. De NAVO wordt uitgebreid, Europa is eensgezinder dan ooit, Oekraïne werd niet in drie dagen onder de voet gelopen, integendeel.
Dat laatste is natuurlijk heel goed nieuws, maar veroorzaakt wel een situatie waarvoor geen oplossing is.
Poetin zal nooit een nederlaag accepteren. Dat zou namelijk betekenen dat hij moet aftreden, met alle gevolgen van dien: wie weet wat zijn opvolger met hem van plan is, en Poetin is dan zijn bezit, geschat op minstens 5 miljard euro, kwijt. Zijn jaarsalaris is €114.000,-, maar hij kan blijkbaar goed sparen.
Amerika en Europa zijn zo intensief betrokken bij de oorlog, dat ook voor hen een nederlaag onaanvaardbaar is.
Het is niet voor niets dat Poetin met enige regelmaat dreigt met nucleaire wapens.
Wij mogen heel erg blij zijn dat nu Biden en niet Trump president is van Amerika. Toen de Noord-Koreaanse Prince of Darkness Trump dreigde zowel een atoombom als zijn kapper naar Trump te sturen, verklaarde Trump dat zijn rode knop groter is dan die van Kim Jung-Un, ‘lekker puh’.
Een Nederlandse krant zorgde voor verwarring, omdat die het had over een grotere rode kop in plaats van knop, maar dat was vals alarm. Trump zei echt: ‘button’; daarbij heeft Trump nooit een rode, eerder een oranje kop gehad.
En hoe reageert Biden op die nucleaire dreigementen? Niet, helemaal niet. En dat ligt niet aan zijn leeftijd, maar is gewoon de beste reactie.
Deze oorlog is niet alleen een verschrikkelijk wrede oorlog, maar verandert radicaal onze wereldorde. Tijdens de koude oorlog had je heel overzichtelijk twee kampen, maar nu is Rusland geen kamp meer maar een gevaarlijk geïsoleerd land en is er met China een derde wereldmacht.
Het wordt er niet overzichtelijker op, maar wel enger.