Even het nieuws doornemen
Ik heb biologie destijds na de tweede klas laten vallen, maar ik kan mij de plaatjes van reptielen nog goed herinneren
Sommige vond ik er eng uitzien, maar andere ook eigenlijk wel erg lief, in ieder geval aandoenlijk. Dus is het voor mij lastig te volgen dat zo’n tien procent van de Nederlanders denkt dat onze ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders eigenlijk reptielen zijn. Hoewel ik sommige politici echt wel eng vind, lijkt me dit beeld toch overdreven. Hoezo eng? Van de week was er de stemming in de Tweede Kamer over een motie die veroordeelde dat vrouwen en meisjes in Afghanistan niet langer onderwijs mogen volgen.
Je zou zeggen: eitje, iedereen voor en verdergaan. Maar nee, Forum was tegen, zij willen blijkbaar niet alleen een toekomstig Nederland met alleen maar witte dan wel blanke mensen, maar ook liefst zonder vrouwen en als dat voor het nageslacht nodig is – en biologie is dus niet hun sterkste vak – desnoods wel vrouwen, maar dan alleen heel domme.
Net als bij reptielen lijken sommige politici aandoenlijk. Maar zowel de enge als de aandoenlijke lijken in de verste verte niet op reptielen. Toch denkt één op de tien Nederlanders daar dus anders over.
17 procent denkt zelfs dat er een complot is van wetenschappers en politici om zoveel mogelijk te verzwijgen en bewijsmateriaal te verdraaien om de bevolking te misleiden.
Trouwe lezers van deze rubriek weten dat ik erg kritisch ben over deze regering, maar deze ministersploeg heeft de pandemie niet verzonnen en niet veroorzaakt. Er is regelmatig wel erg slordig met adviezen omgesprongen en erg laat gereageerd, maar die vleermuis kwam echt uit Wuhan en niet uit het Binnenhof.
Overigens zitten die politici daar in Den Haag, omdat wij ze gekozen hebben. Dus wij zijn met z’n allen toch ook verantwoordelijk. Dat een groot deel van die politici vervolgens andere meningen blijkt te hebben dan voor de verkiezingen, pleit wel tegen ze.
Daarnaast is ons land gezegend met veel journalisten die het tot hun taak rekenen om misstanden en misleidingen door de overheid aan de kaak te stellen. Dat hele toeslagenschandaal kwam aan het licht door met name RTL-nieuws. Het kabinet trad er zelfs en masse om af. Keurig toch?
Dat dezelfde partijen met voor een groot gedeelte dezelfde bewindslieden vervolgens een nieuw kabinet vormden, is weer wel een reden om weinig vertrouwen in de politiek te hebben.
Maar denk niet te gauw: wat zielig voor Rutte dat sommige mensen denken dat hij een reptiel is en dat die dagelijkse ochtendappel eigenlijk gestold kinderbloed is. Hij is wel degelijk zelf ook schuld aan die waandenkbeelden.
Uit Europees onderzoek blijkt duidelijk een verband tussen vertrouwen in politici en geloof in complottheorieën. Is ook logisch toch? Als er weinig reden is om politici te wantrouwen, is er ook geen reden tot achterdocht.
Zo had onze regering nooit met het plan mogen komen om gezinshereniging van statushouders uit te stellen. Iedereen had gewaarschuwd dat dat wettelijk echt onmogelijk was, maar toch zette de staatssecretaris door. Daarna verbood de rechter dat uitstel, maar toch ging de staatssecretaris door: hij ging in hoger beroep en vroeg de rechter dat uitstel voorlopig te mogen handhaven. Nee, natuurlijk mocht dat niet.
Er is zeker een vluchtelingencrisis, maar het minste dat je van jouw overheid mag verwachten, is dat die zich aan de wet houdt bij het oplossen ervan.