Peter R. de Vries werd pas na zijn overlijden uitgeroepen tot volksheld. Hebben we met z’n allen niet goed zitten opletten?
Halsema, Derksen en Simons, straks misschien ook helden. Maar weten zij het al?
“Een koning.” “Een held.” “Een wereldverbeteraar.” “Een inspiratiebron.” Je zou niet eerst bruut moeten worden vermoord, voordat je tot volksheld wordt gebombardeerd. Bij de herdenking van Peter R. in Carré waren de loftuitingen zo massaal en eensgezind dat ik werkelijk een moment dacht de rechtvaardigheidsstrijder met een cape door de Nederlandse hemel te zien zweven.
Peter R. de Vries was een uniek persoon, decennia lang. En hij heeft de heldenstatus volop verdiend. Maar ik herinner me ook levendig dat De Vries nog tot enkele weken geleden door minstens de helft van de bevolking niet werd gepruimd. “Daar heb je ‘m weer, die zakkenvuller”, sisten vele Nederlandse huiskamers, als Peter weer eens in een talkshow (“Hij krijgt er elke keer 1500 euro voor, heb ik gehoord!”, – alsof De Vries van de wind moest leven) zijn opwachting maakte. Zoals Pim Fortuin en Vincent van Gogh bij leven vaak door overheid en burgers ronduit werden gehaat, maar na hun dood direct op het heldenschild werden gehesen.
Dat is het risico van het vak
Geef ze nu alvast een monument. Begin desnoods met een straatnaam.
Maar achteraf op iemands grootheid wijzen is gemakkelijk. Laten we voortaan tevoren aangeven wie de helden van deze tijd zijn. Dan kunnen we ze bij leven eren.
Dat is nog niet zo gemakkelijk. Ik heb een rijtje gemaakt van die mannen en vrouwen die nu, als ze nog leven, mogelijke helden van deze tijd zijn. Criterium: nekuitstekers, irritant maar volhardend, oorspronkelijke denkers, onvermoeibare strijders voor de zwakkeren in onze maatschappij.
- John van den Heuvel
- Tim Hofman
- Sylvana Simons
- Gerard Spong
- Klaas Dijkhoff
- Pieter Omzigt
- Femke Halsema
- Johan Derksen
- Prinses Beatrix
Schiet er maar op. Of kom zelf met alternatieven. Zodat we niet achteraf bij een volgende massaherdenking moeten zeggen: “Hij/zij was de man/vrouw die wij allemaal nodig hadden.”
Geef ze nu alvast een monument. Of begin desnoods met een straatnaam. En begin alvast met beveiligen. Dat zou zijn/haar werk een stuk gemakkelijker maken. Een held moet je niet alleen worden als je op een plotselinge en akelige manier aan je einde komt.