En wat doen we door de sla?

 

Salade met aubergine, als je dat één keer geproefd hebt…

 

 

 

 

Culinair specialist en tv-kok Carola de Kanter: In deze salade gebruik je gebakken plakken van kleine, ronde aubergines voor de bite. De aubergineplant is prachtig met het grijzige blad en de bijzondere vruchten. Zaai aubergines in februari binnen op de vensterbank, daarna gaan ze naar de kas. Buiten kun je moeilijk aubergines laten groeien, want als de plant onder de 18-20 °C komt stopt hij met kiemen en groeien. De plantjes houden niet van veel water, wat je wel zou verwachten als je naar de vrucht kijkt; een teveel aan water geeft de plant schimmel. Een stok ter ondersteuning vinden ze wel prettig. Ik ga voor de kleine paarse bolletjes en de prachtige witte, die lijken op witte eieren, daar komt ook de Engelse benaming eggplant vandaan.

 

Voorbereiding 10 minuten

Bereiding 30 minuten

 

Dit heb je nodig

  • 4 stronkjes little gem
  • 25 g pijnboompitten
  • 4 kleine, ronde paarse of witte aubergines
  • olijfolie, om te bakken
  • 4 sneetjes oud brood naar keuze
  • zout en peper
  • 1 tl rozemarijnnaaldjes
  • grof zeezout

 

Voor de mayonaise:

  • 1 el dijonmosterd
  • 1 tl citroensap
  • 1 ei van een blije kip
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • zout, naar smaak
  • 300 ml neutrale olie, bijvoorbeeld arachideolie

 

Zo maak je het

Haal de slablaadjes los, was ze en droog ze in een slacentrifuge.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Snijd de aubergines in plakken van 1 cm dikte. Kruid ze met zout en peper en bak ze knapperig in de olijfolie in een koekenpan, draai ze regelmatig om. Laat uitlekken op keukenpapier. Grillen in een grillpan kan ook, bestrijk dan de plakken met olie in plaats van olie in de pan te schenken.

Snijd het brood in blokjes en bak die knapperig in de olijfolie met zout, peper en rozemarijn. Strooi er wat grof zeezout over.

Voor de mayonaise doe je mosterd, citroensap, het ei en de geperste knoflook in een hoge beker. Voeg zout en olie toe en zet de staafmixer op de bodem van de beker. Zet de staafmixer aan en trek hem langzaam naar boven.

Verdeel nu de slablaadjes over 4 diepe borden. Verdeel daarover de aubergine en het brood en lepel hier en daar wat van de mayonaise over. Zet de rest van de mayonaise op tafel.

 

Eet smakelijk!

Leafs, vegetarische seizoensgerechten uit de moestuin –
Carola de Kanter – ISBN 9789461431622 – €29,95 –
bestellen kan hier