Dit heb je nodig (voor 4 personen)
- plantaardige olie, om in te frituren
- 8 tenen knoflook, ongepeld
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 100 g feta, verbrokkeld
- 2½ tl gedroogde oregano
Zo maak je het
Was de aardappels goed en snijd ze in frites van 1,5 cm dikte. Doe die in een pan, zet ze onder koud water met zout en breng dat aan de kook. Giet de frites af als het water kookt en leg ze op een rooster op een bakplaat om af te koelen. Leg ze onafgedekt een nacht in de koelkast.
Verhit de olie in een friteuse tot 140 °C (of in een pan met dikke bodem; als een blokje brood in 15 seconden bruin is, is de olie op temperatuur). Voeg de frites toe en frituur ze 3 minuten. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zet ze dan een paar minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Wikkel de tenen knoflook in aluminiumfolie en rooster ze zacht in 10 tot 15 minuten. Laat afkoelen, pel ze en kneus het vruchtvlees. Roer het door de olijfolie en zet apart. Verhit op het laatste moment de frituurolie tot 180 °C (of in een pan met dikke bodem; als een blokje brood in 15 seconden bruin is, is de olie op temperatuur). Bak daarin de frites in 4 minuten goudbruin en krokant.
Neem ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi de frites met zout en schud ze om met de knoflookolie, verbrokkelde feta en oregano. Serveer direct.
Eet smakelijk
Greek, auteur: George Calombaris, beeld: Earl Carter, €29,95, Uitgeverij Goodcook