Doperwtenkoekjes met gerookte zalm
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Doperwtenkoekjes met gerookte zalm.
‘Ik houd van koken voor mijn familie en vrienden, een tafel vol met heerlijk eten omringd door mensen van wie ik houd is mijn idee van de hemel,’ schreef de in 2017 overleden, Australische thuiskok Valli Little ooit. Wij zijn het daar natuurlijk roerend mee eens en volgen haar favoriete familierecepten dan ook graag op. Te beginnen bij deze doperwtenkoekjes.
INGREDIËNTEN
Voor 12 stuks
- 300 g diepvriesdoperwten
- 1 ei
- 1½ eetl. bloem
- ¼ theel. zuiveringszout
- olijfolie, om te bakken en te besprenkelen
- 100 g gerookte zalm, in plakjes
- 100 g crème fraîche of zure room
- rasp en sap van ½ (bio)citroen
- 6 hardgekookte kwarteleitjes, gepeld, gehalveerd
- peulen- of erwtenscheuten, om te garneren
Valli Little: ‘Een kleurrijke manier om een feestmaal mee te beginnen! U kunt de koekjes warm of koud serveren – u kunt de pannenkoekjes ook goed van tevoren bakken en pas vlak voor het opdienen de vulling aanbrengen.’
Bereiding
- Doe de doperwten in een pan koud water met zout. Breng ze aan de kook, laat ze 2 minuten zachtjes koken, giet ze af en spoel ze koud.
- Zet de helft van de erwten apart en doe de rest in een keukenmachine. Schakel de pulseknop een paar keer kort in tot de erwten gekneusd zijn, doe het ei erbij en meng alles glad. Stort de puree in een kom en zeef de bloem en het zuiveringszout erboven.
- Doe er zout en peper bij en de helft van de achtergehouden doperwten. Roer alles door elkaar. Het mengsel moet dezelfde consistentie hebben als pannenkoekbeslag; voeg als het te dik is een scheutje warm water toe.
- Verhit een scheut olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur. Giet porties van 1 eetlepel beslag in de pan. Bak ze 1 minuut of tot er op het oppervlak luchtbellen ontstaan, keer ze om en bak de andere kant nog eens 1 minuut. Houd de pannenkoekjes warm terwijl u de overige koekjes bakt.
- Roer de crème fraîche met citroenrasp en sap door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
- Leg de pannenkoekjes op een schaal, leg op elk ervan een plakje gerookte zalm en een beetje crème fraîche. Zet er een half kwarteleitjes op en bestrooi met peper. Strooi ter garnering de achtergehouden doperwten en de peulenscheuten rondom. Besprenkel met een beetje olijfolie.
Titel: Koken voor mijn familie
Auteur: Valli Little
Prijs: €27,00
Uitgever: Fontaine