Italiaanse donut

En gewoon zelf te maken. Handen uit de mouwen dan maar?

 

 

Als je weleens in Florence bent geweest dan heb je ze wellicht gezien. De Italiaanse donut, Bomboloni. Luchtiger dan z’n Amerikaanse zuster (of broer). En Italiaans, dus dan vind ik hem al snel lekkerder. Maar dat is ie ook hoor! Thuis proberen?

 
Dit heb je nodig

  • 500 g patentbloem
  • 80 g suiker
  • 80 g boter
  • 20 g verse gist (of 15 g droge gist)
  • Citroenrasp van de schil van 1 citroen
  • Zout
  • Olijfolie

 

Zo maak je ’m

Voeg bloem, suiker, boter, citroenrasp, een mespuntje zout en gist bij elkaar (droge gist even oplossen in een klein beetje lauwwarm water). Kneed de ingrediënten tot een deeg dat aanvoelt als brooddeeg. Laat het deeg nu op een warme plaats afgedekt rijzen.

 

Rol het deeg dan met een deegroller uit tot een dikte van 1 centimeter. Druk nu rondjes uit het deeg met een glas of vormpje. Rol het overgebleven deeg nogmaals uit en steek weer rondjes uit. Laat de rondjes nu nogmaals rijzen gedurende een uur, afgedekt met een theedoek. Bestrooi de rondjes met wat bloem zodat ze niet vastplakken aan de theedoek.

 

Bak nu de rondjes in een grote pan met olijfolie, de rondjes moeten vrij kunnen bewegen in de pan (zoals met het bakken van oliebollen). Rol de bomboloni’s nu in suiker en vul ze eventueel met jam, custard of chocola.

 

Buon appetito!

 

 

 

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.