Vrij nemen als je niet op vakantie kunt: doen of niet?
Misschien dat ik net even appte met de klantenservice van Transavia.
Misschien dat ik even wilde checken of ik toch wel een voucher kreeg, omdat al die sneaky verzekeraars (ja jullie, ja) ineens de annuleringsvoorwaarden aanpassen voor een eventuele tweede coronagolf. Maar je hoeft natuurlijk niet met vakantie om vakantie op te nemen.
Het soebatten over vrije dagen tussen de werkgever en werknemer begon vermoed ik rond 6 april, na de tweede helft kregen we een verlenging van maatregelen en de vakantiedagen stapelden zich vlijtig op. De rondreis van Anna van Finance ging niet door, net als het weekendje weg van Imane van Marketing en door de zonvakantie van Steve van Productie ging ook een streep. En wat doe je dan? Werken. Tenminste, ik wel en ik heb nog maar weinig mensen kunnen ontdekken die ‘lekker’ een weekje vrij wilden in onze intelligente lockdown.
Maar wat blijkt? Je moet juist wél die dagen opnemen, ook al ga je niet weg. Een mens heeft vrije dagen nodig om op te laden. Een avond niks doen of in het weekend lummelen is niet voldoende om bij te komen. Ook niet als je vanuit huis werkt. Uit onderzoek van de US Travel Association blijkt zelfs dat je succesvoller bent als je vaker op vakantie gaat. Nou, heb je ook nog maar één reden extra nodig om vrij te nemen? Dacht ik ook.
Mijn laatste week vrij zonder weg te gaan is nu bijna vier jaar geleden. Het feit dat ik dit nog weet en dat ik zelfs nog weet wat ik die week deed zegt ook wel iets. Ik confisqueerde onze logeerhond en het grote lummelen kon beginnen. Struinen op het strand (het was september met een steady 25 graden). Een vijf uur durende terrassessie met mijn lievelingscollega (dat dan weer wel). In één dag een boek uitlezen op het balkon. Drinken op dinsdag. Uitslapen op woensdag. In een fysieke winkel met deuren en ramen kleding passen en shoppen met vriendinnen. Als ik er nu aan terugdenk was het eigenlijk één groot feest. Waarom doe ik dit niet vaker?
Jessica de Bloom, auteur van De kunst van het vakantievieren, vertelt aan Volkskrant dat je van vrij nemen een leuker mensen wordt. Stress ontstaat door te weinig vrij zijn, door stress ga je weer bezuinigen op sympathiek gedrag naar collega’s en voilà: ineens ben je de helleveeg van de werkvloer. Wil je niet.
Wat de richtlijn voor het minimum aantal vakantiedagen is? Vier keer je werkweek mag je ongeveer aanhouden. Bij een fulltime job kom je dus uit op minimaal vier weken vrij per jaar, maar de gemiddelde baas in Nederland houdt 25,6 dagen aan.
Ik las op NSMBL dat de truc is om op je vrije dag iets te plannen (want een vrije dag indelen blijkt goed te zijn) wat je normaal niet doet. Nou, mijn schets voor de hottub in de tuin ligt klaar. Ik heb een lijst met te reserveren anderhalvemeter restaurants op fietsafstand. Als op reis gaan geen optie is, dan transformeren we onze achtertuin tot Playa del Achtertuinos en gaan we om precies te zijn nérgens heen.
Bron: Volkskrant, NSMBL