Dit zouden we zelf nooit maken

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Dit zouden we nooit zelf maken.

 

 

Zelfgemaakt eten is altijd beter, lekkerder en indrukwekkender dan de kant-en-klare variant. Of nou ja, dat zeggen ze. Er zijn toch echt een paar dingen waar ik niet voor ga lopen zwoegen in de keuken.

 

Zeggen dat ik een kookobsessie heb, zou absoluut niet overdreven zijn. ’s Avonds kruip ik, na het koken, onder een deken op de bank omringd door kookboeken om de beste recepten voor de komende week uit te kiezen. Ramen – zowel bouillon als noedels -, pitabrood en roomijs, het liefst sta ik uren in de keuken en maak ik alles zelf. Bijna alles dan, want sommige dingen zijn zelfs voor mij te veel moeite. Aan de volgende dingen zou ik never nooit beginnen.

 

Spekkoek
Waarom ik spekkoek zo lekker vind? Omdat je tijdens het eten al die laagjes zo lekker van elkaar kan plukken. Hoe je al die laagjes voor elkaar krijgt? Twee verschillende soorten beslag maken en die laag voor laag in de oven doen. Elke tien minuten haal je de hete springvorm uit de oven, smeer je de volgende laag erop, en dat herhaal je tot al het beslag op is. Ik word al moe terwijl ik dit opschrijf. Dan stap ik echt liever even op de fiets naar de toko.

 

Bladerdeeg
En die mooie, knapperige laagjes van bladerdeeg dan? Die krijg je door koude boter tussen deeg te vouwen, dat uit te rollen, op te vouwen en het in de koelkast te leggen. De boter moet namelijk weer hard worden, voordat je het deeg de tweede keer uit gaat rollen. En een derde keer, een vierde keer en uiteindelijk een zesde keer. De koude boter die tussen het deeg zit smelt tijdens het bakken, wat lucht en daarmee lagen creëert. Geweldig lekker, maar ik heb daar geen tijd voor en vooral geen zin in. Het bladerdeeg uit de vriezer van de supermarkt voldoet gelukkig aan al mijn eisen.

 

Stokbrood
Zelf brood maken vind ik enig, maar ik hou het dan wel bij ‘makkelijk’ brood zoals naan of focaccia. M’n eigen stokbrood maken gaat me echt te ver. Daar heeft de (Franse) bakker z’n hele leven op geoefend zodat ik het niet hoef te doen. Overal lees ik dat je pas na een paar keer oefenen de techniek voor perfecte luchtbubbels en die knapperige korst te pakken hebt. Ammehoela. Zolang je goed stokbrood bij de bakker kunt halen, zul je mij er nooit één zien bakken.

 

 

Bolus
Hetzelfde geldt voor de Zeeuwse bolus. Die haal je bij de Zeeuwse bakker, punt. Die heeft er verstand van en bakt elke dag oneindig veel van die dingen, allemaal perfect kleverig en zoet. Echt niet dat ik me daar ooit zelf aan ga wagen.

 

IJsklontjes
Op de redactie lachen ze me hierom uit, maar ik vind zelf ijsklontjes maken echt veel te veel moeite. Dat gekluns met water dat uit de vorm loopt en dat je hem moet bijvullen wanneer het op is. Helemaal geen zin in. Die €0,70 voor een kilo ijsblokjes van de super is het me dubbel en dwars waard.

 

 

 

Pekingeend
Deze heb ik wel een keer geprobeerd, maar ga ik nooit meer herhalen. Zelf Pekingeend maken duurt twee dagen en ik zie die twee eenden nog zo midden in de woonkamer te drogen hangen. Veel te veel gedoe voor iets wat je uit de diepvries van de toko – gefileerd en wel – kunt pakken voor een tientje. Wat mij betreft net zo lekker.

 

Pindakaas
Deze heeft eigenlijk niks met gemak te maken maar met smaak. Hoe goedkoper de pindakaas hoe lekkerder, als je het mij vraagt. Helemaal niet foodie van me, maar wel de waarheid. Biologisch, 100 procent pinda en zelfgemaakt is prima, maar je maakt me pas echt gelukkig met Calvé of liever nog het huismerk van de dichtstbijzijnde super.

 

Kaassoufflé
Rechtstreeks uit de diepvries de frituur in, is deze kaassnack toch het allerlekkerst. Ik kan me niet voorstellen dat een zelfgemaakte variant ooit kan tippen aan de hoge fabrieksstandaard.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav