Dit is echt SAD: de reden dat je in de winter vaak wat aankomt

 

Goed nieuws: het is niet jouw, of de supermarkt z’n schuld. Het slechte nieuws: het is SAD. En dat staat voor iets anders dan ‘verdrietig’.

 

 

Zodra de eerste herfststorm zich aandient en de supermarkten alweer een paar weken de chocoladepepernoten in mijn gezicht drukken wanneer ik de winkel binnenkom, moet ik alles op alles zetten om niet meteen een gezellig feestmaal van seizoensgebonden zoetigheden voor mezelf mee naar huis te nemen. Waar ligt het toch aan, dat ik in de donkere maanden altijd net wat meer wil eten? En toch Tony Chocolonely bij mij thuis op de bank uitnodig, gewoon omdat ik die dag zo hard door de regen moest fietsen. Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Eerst het goede nieuws: het is niet jouw, of de supermarkt z’n schuld. Maar het slechte nieuws: het is SAD. Niet SAD als in ‘verdrietig’, maar SAD als in: ‘Seasonal Affective Disorder’.

 

Blij worden we er niet van

De naam is al toepasselijk. Door SAD voelen we de nood om wat meer te eten, zijn we moe en kunnen we ons minder goed concentreren. Waarom dat zo is, heeft te maken met het feit dat we toch net wat meer wegkruipen in onze holletjes in de wintermaanden. Daardoor komen we daglicht tekort, wat betekent dat we minder serotonine tot onze beschikking hebben. Dat wordt bijvoorbeeld aangemaakt wanneer we even in de zon hebben gewandeld. Door een tekort aan dit stofje, of eigenlijk: neurotransmitter, zijn we gewoonweg een stuk minder positief ingesteld. Opeens voel je je de hele tijd maar moe, somber en concentreren lukt ook voor geen meter. Maar ja, dan beland je dus in een vicieuze cirkel. Want zo krijg je alleen maar minder energie en motivatie om nog naar buiten te gaan.

 

De slaap heeft ook behoorlijk wat invloed

En dan hebben is er dat stofje dat we allemaal wel kennen. Melatonine, dat wondermiddeltje waardoor je biologische klok zo goed weet wanneer het tijd is om te slapen, wordt extra aangemaakt in de donkere dagen. Het slechte nieuws? In de winter is het bijna permanent donker. Kortom: je hebt daardoor de hele tijd meer behoefte aan slapen. En als je moe wakker wordt? Grote kans dat je zin hebt in vet eten. Koolhydraten en ander comfortfood wat er niet per se om bekend staat enorm te helpen bij het behouden van je taille. Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken geweest die aantonen dat je, wanner je moe bent, automatisch meer cravings hebt naar zoete en vette maaltijden.

 

Maar er is hoop: we kunnen het voorkomen

Les nummer 1 als je in een land als Nederland woont waar de zon ongeveer 99% van de tijd achter de wolken blijft hangen: slik vitamine D. Wij Nederlanders krijgen lang niet genoeg serotonine . Het klinkt heel simpel, maar ga er toch maar even op uit. Als je écht geen zin hebt in een herfstwandeling kan je altijd nog kiezen voor lichttherapie om de melatonineproductie te reguleren. En ja, inkoppertje, maar ook gezonde voeding en hydratatie helpen eraan mee, om jou niet te laten aankomen, maar juist wat gezondere keuzes te maken. Zorg je dat je genoeg en regelmatig slaapt? Anders is het weer zo makkelijk om aan je cravings toe te geven. En plan vooral veel sociale activiteiten in om de verveling tegen te gaan, in plaats van dat je eenzaam en somber nog een portie van dat heerlijke en gezellige comfortfood gaat bestellen.

 

Door: Redactie Amayzine.com