Hoe overleef je de overgang?

 

Francine Oomen koos er voor om te dealen met het akelige wijf in haar hoofd, José Rozenbroek had geen tijd om last te hebben van klachten en kwalen: de overgang verhit de gemoederen nogal… Caroline zet het op een rij.

 

‘Ik was 52 en ik vond er geen bal meer aan om mezelf te zijn.’ Francine Oomen, bekend van de buitengewoon succesvolle ‘Hoe overleef ik’-serie voor pubers, belandde in de overgang en raakte volledig van het padje. Breinblubber (woord van de maand vind ik!) had ze, allerlei kwalen en er zat een heel akelig wijf in haar hoofd die haar het leven zuur maakte. En geen benul hoe het kwam. Schrijven lukte voor geen meter meer, tekenen op een gegeven moment wel. Dat leverde een geweldig ‘gezellig’ en kleurrijk verslag van haar belevenissen op. Feest van herkenning.

 

Alleen… Oomen besloot geen hormoontherapie te nemen om haar klachten tegen te gaan. Dat stond haar tegen. Ze deed er wat onderzoek naar en bedacht daarna dat ze eens een tijdje ‘braak ging liggen’ om haar lichaam de kans te geven naar een nieuwe balans toe te werken. Dat kan. En ze kon het zich veroorloven om niet te werken. Dat scheelt.

 

Er stak een storm van verontwaardigde reacties over dit standpunt op. Vooral José Rozenbroek, schrijfster van het zeer feitelijke ‘De overgang, het no-nonsense handboek’ wond zich op. In de NRC schreef ze een uitgebreid artikel met als kop ‘De overgang omarmen? Slik liever hormonen’. Ze viel vooral over het feit dat de meeste vrouwen het zich (financieel) helemaal niet kunnen permitteren om eens lekker een tijdje braak te gaan liggen. En daar heeft ze natuurlijk een punt, want we zijn niet allemaal bestsellerschrijfsters.

 

Ook tegen het zere been is Oomens in het boek zeer rijk geïllustreerde aversie tegen het nemen van hormoonpillen om (niet zelden ernstige) klachten tegen te gaan. Begrijpelijk, want in haar eigen boek weerlegt Rozenbroek, samen met overgangsconsulent Jos Teunis, nu juist alle vooroordelen, zoals de hardnekkige dat je er borstkanker van zou krijgen. ‘Daarmee voedt ze de Hollandse hetze tegen een effectief geneesmiddel dat inmiddels wereldwijd grondig is onderzocht en veilig verklaard door wetenschappers’, schrijft ze in de krant.

 

Daar ben ik het mee eens: Oomen geeft haar persoonlijke mening, helemaal prima, maar onjuiste medische informatie moet altijd weerlegd worden.

 

Een vrouw zou van minder dan deze discussie een opvlieger krijgen, toch? Wat ik zelf jammer vind is dat er een tendens ontstaat waarin je, als je geen pillen wilt (of kunt) slikken, zo’n beetje weggezet wordt als ‘dan moet je het zelf maar weten, muts’. Kun je je daar weer rot over voelen. Is toch ook irritant? Wat ik zou aanraden: lees Rozenbroek voor de feiten en Oomen voor je gemoedstoestand. En bepaal verder lekker zelf hoe je het wilt beleven.

 

Oomen stroomt over – Francine Oomen – Nijgh & Van Ditmar – €24,99
De overgang – José Rozenbroek & Jos Teunis – Atlas Contact – €24,99

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs