Deze vrouw verloor haar man door een vergismoord van de mocro-maffia

 

Ze dacht nooit meer over dat verdriet heen te komen, maar maakte van de nood een deugd.

 

 

Op een warme zomeravond in 2014, als Nederland een WK-wedstrijd tegen Brazilië speelt, hoort Janke Verhagen sirenes buiten bij haar huis. Niet één sirene maar véél, dus hier moet iets ernstigs aan de hand zijn. Ze gaat op het geluid af en wat ze dan ziet doet haar wereld stoppen met draaien. Onder een laken ziet ze haar partner en de vader van haar zoontje liggen: dood. Later zal blijken dat haar Stephan slachtoffer werd van een zogenaamde ‘vergismoord’ gepleegd door de beruchte mocro-maffia. Ze vindt het een afgrijselijk woord en slecht Nederlands, maar moet zeggen dat ze nog geen beter woord heeft gevonden voor wat haar gezin overkomen is. Een combinatie van twee heel koude woorden – vergis en moord – waar een bak ellende, met verdriet, ouders, kinderen en van alles en nog wat achter zit.

 

Janke dacht niet dat ze ooit nog zou herstellen van deze klap, maar ze kwam er toch bovenop. Ze moest ook wel, zegt ze. Want een kindje van vier verdient het om gelukkig te zijn.

 

Over Jankes gevecht vanaf het moment van deze zomeravond in 2014 is een documentaire gemaakt door Jessica Villerius met Humberto Tan als presentator. Vanuit de gedachte dat kinderen uit groep 8 bijna ongelimiteerd toegang hebben tot nieuws en internet en daarbij ook heel beïnvloedbaar zijn, ontstond bij de documentairemaker het idee om kinderen oog in oog te laten staan met iemand die zoiets traumatisch heeft meegemaakt als Janke. Niet alleen als waarschuwing voor geweld en ‘verkeerde’ vriendjes en contacten, maar ook om ze te leren hoe je weer uit een diep dal kunt klauteren. En zo zien we dat Janke voor een groep kinderen van de Rotterdamse Valentijnschool staat om over haar leven na de moord te vertellen. Ze wist dat op die school een paar jongens zitten die de wereld van misdaad en het snelle geld in hun hoofd mooier maken dan de rauwe werkelijkheid is. Voor deze kinderen, en voor zoveel mogelijk andere kinderen, vaak uit achterstandswijken, probeert Janke het verschil te maken. Onder meer door ze te doen inzien dat mocro-maffia niet alleen op tv bestaat maar ook in het echt en hoeveel ellende erdoor wordt veroorzaakt. Ooit hoopt ze ook haar verhaal te doen in de jeugdgevangenis.

 

Jessica Villerius zegt over het idee voor deze documentaire dat ze tijdens haar werk heel vaak mensen spreekt die gruwelijke misdrijven hebben begaan. En dat die bijna allemaal één ding gemeen hebben: een chronisch gebrek aan gezonde rolmodellen. Ook groeiden ze als kind vaak op in een omgeving waar geweld normaal is of zelfs verheerlijkt wordt. Met deze documentaire wil ze laten zien dat georganiseerde misdaad geen wereld is waarin je verzeild wil raken.

 

‘Traumabazen – Vergismoord’ is geproduceerd door Posh Productions en vanaf woensdag 9 december te zien bij Videoland. 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans