Deze vis is voor de poes

Het was verschrikkelijk, vorige maand in Californië. Een gigantisch inferno waar veel doden en gewonden zijn gevallen. Sommige mensen raakten alles kwijt. Maar er is nog een groep die enorm is geraakt door dit drama: de dieren.

 

 

In Chico, een Amerikaanse stad in het noorden van Californië, probeert dierenarts Jamie Peyton om de brandwondenzorg bij dieren te verbeteren. Jamie werkt als vrijwilliger bij het VCA Valley Oak Veterinary Center en behandelt hier honderden dieren die gewond zijn binnengebracht.

 

Voor de beestjes die brandwonden hebben opgelopen heeft zij een revolutionaire therapie bedacht. Bij deze nieuwe behandeling worden gesteriliseerde vissenhuiden gebruikt om ervoor te zorgen dat wonden beter genezen en dat de pijn van de dieren wordt verlicht. Deze vissenhuid is eigenlijk een soort nieuwe opperhuid.

 

‘We gebruiken gesteriliseerde tilapia-huiden om de brandwonden te genezen’, legt Peyton uit. ‘Tilapia-huiden kunnen collageen, een eiwit met helende krachten, overbrengen op de verbrande huid. De tilapiahuiden zorgen er ook voor dat er minder vaak van verband moet worden gewisseld, iets wat heel pijnlijk voor de dieren kan zijn.’

 

Het grootste deel van de slachtoffertjes die in dit dierenhospitaal worden binnengebracht zijn katten. ‘Hun pootjes zijn zwaar verbrand’, zegt dierenarts en –chirurg Dusty Spencer. ‘Hun snorharen zijn helemaal verschroeid of zelfs compleet weg. Er zijn katjes met verbrande neusjes en oogleden.

 

Eén van de poesjes had zelfs derdegraadsbrandwonden op zijn pootjes en op de kussentjes van zijn voetjes.

 

 

 
Omdat de dierenarts bang was dat dit beestje een operatie niet zou overleven besloot zij om een soort pleister van tilapiahuid te maken. Ze wikkelde de huid als een pleister om de beschadigde pootjes van het slachtoffertje en maakte hem vast met verband.

 

‘Het zijn een soort kleine viswantjes’, zegt Dusty. ‘Net zoals we bij de andere dieren hebben gezien die we met tilapia-huiden behandeld hebben, blijkt dat de katten vrij snel minder pijn hebben. Ook helen de wonden sneller en voelt het diertje zich over het algemeen fijner.’

 

De katten genezen wonder boven wonder veel sneller dan verwacht en hebben zo een veel grotere kans om te overleven. Gelukkig groeit er binnen vijf dagen na de behandeling alweer nieuwe huid op de verbrande pootjes. Normaal gesproken duurt het weken voor er nieuwe huid op de wonden is te zien.

 

Geweldig toch, hoe deze dierenartsen ervoor kunnen zorgen dat ook zwaar verbrande beestjes een kans maken. Hopelijk is het een therapie die wereldwijd ingezet kan worden, want dat kan heel veel dierenleed voorkomen.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit