‘Demi blijft bij ons’

 

Als Demi, een klasgenootje van Jetty’s dochter, op een avond bij haar op de stoep staat neem Jetty een drastisch besluit.

 

 

‘‘Wil je ook thee?’ vraagt ze en ze kijkt me met haar grote bruine ogen aan. Ze zet de pot op tafel en pakt twee bekers. Terwijl ze inschenkt kijk ik goed naar die ogen en zie het stille verdriet.

 

Demi logeert nu een maand bij ons in huis en ik zie haar eindelijk een beetje ontspannen. Ze lacht mee als we aan tafel tijdens het eten grappen maken, is niet meer zo afwachtend en gaat gelukkig wat meer haar eigen gang.

 

Toen Sacha, mijn dochter, vroeg of Demi een paar dagen bij ons mocht logeren wist ik eigenlijk al hoe laat het was. Ik ken haar al sinds de brugklas. Vanaf het moment dat ze naast Sacha werd gezet was het dikke mik tussen die twee. Hartsvriendinnen zijn ze en dat heeft Demi in deze fase van haar leven heel hard nodig.

 

De afgelopen jaren is er veel gebeurd. Demi’s vader raakte verslaafd aan alcohol en dat zorgde voor grote problemen. Het gezin belandde in de schuldsanering en uiteindelijk gingen haar ouders uit elkaar. Demi heeft een hoop ellende gezien en haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

 

Met haar vader heeft ze nog nauwelijks contact. Hij is erg bezig met zijn eigen leven en kan de zorg voor Demi er niet bij hebben omdat hij geen woning heeft. Hij logeert steeds een tijdje bij vrienden tot zij hem en zijn verslaving zat zijn en hij weer op zoek moet naar een ander adres.

 

Haar moeder stapte halsoverkop in een andere relatie met een man die totaal geen zin had in een stiefdochter. Dus in plaats van dat er meer rust in haar leventje kwam werd het voor Demi alleen maar ingewikkelder. Haar narcistische stiefvader is haar liever kwijt dan rijk en haar moeder laat het maar gebeuren. Ze is zo verliefd op die man dat ze geen idee heeft wat deze relatie voor haar dochter betekent. Geen wonder dat de ruzies daar op een gegeven moment behoorlijk uit de hand liepen en het voor Demi opnieuw heel moeilijk werd.

 

Maar ze kon geen kant op. Waar moet je als zestienjarige naartoe als je vader niet voor je kan zorgen en je moeder de andere kant op kijkt? Natuurlijk was ik op de hoogte van haar situatie. Want gelukkig praatte Demi veel met mijn dochter en als het haar even te veel werd logeerde ze in het weekend vaak een nachtje bij ons.

 

Toen ze een maand geleden weer met haar weekendtas binnenkwam zag ik al aan haar gezicht dat er iets was. Pas toen ze met een kop thee op de bank zat kon ze zich een beetje ontspannen en kwam het hele verhaal eruit. Het kwam er min of meer op neer dat haar stiefvader had gedreigd om haar uit huis te zetten. Ze moest maar bij haar eigen vader gaan wonen. Hij had geen zin meer om op te draaien voor de lastige puber van een ander.

 

We hebben die avond meteen de logeerkamer voor haar in orde gemaakt. Er moet veel geregeld worden en veel medewerking van haar ouders is er niet. Er is geen geld en geen aandacht voor Demi. Haar moeder en stiefvader houden vol dat ze zelf weg wilde, maar ik weet wel beter.

 

Hoe we deze situatie op gaan lossen weet ik nog niet, maar Demi blijft bij ons, dat staat vast. Want dat haar ouders hun kind zo op straat kunnen zetten vind ik werkelijk onbegrijpelijk.’