De ultieme ceviche classico

 

Bij het Peruaanse restaurant NAZKA in Amsterdam aten we de ceviche van ons leven. We vroegen chef Christian Motte om zijn recept. Wedden dat dit ook jouw succesgerecht wordt?

 

Ceviche, het nationale gerecht van Peru, heeft zelfs zijn eigen feestdag, de Nationale Cevichedag. Het concept van ceviche is simpel: neem de meest verse vis, gaar deze een paar minuten in een marinade op basis van citrussap (tijgermelk) en serveer ‘m meteen.

 

Dit heb je nodig

 

  • 1 kg zeebaarsfilet, zonder vel en goed schoongemaakt
  • leche de tigre (tijgermelk, recept hieronder)
  • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 1 grote maïskolf, van blad en draadjes ontdaan
  • 1 zoete aardappel, geschild
  • 1 klein bosje koriander (alleen de blaadjes, de stelen gaan in de tijgermelk), gehakt
  • 100 gr geroosterde maïskorrels (Peruaanse als je ze kan vinden, anders die uit het Turkse schap of de Turkse winkel)
  • 2 x steranijs
  • 6 x kruidnagel
  • 1 limoen, doormidden gesneden
    sap van 4 limoenen
  • 2 theelepels suiker

 

Tijgermelk
 

  • sap van 10 limoenen
  • 1/4 witte ui
  • stukje gember, duimgrootte
  • 1/2 teen knoflook,
  • kleine bleekselderijstengel
  • 1 rode peper, zonder zaad en lijsten
  • de steeltjes van bovenstaande koriander
  • de snijrestjes van de zeebaarsfilet
     

Zo maak je het

 

  • Kook de zoete aardappel en de maiskolf gaar in aparte pannen in ruim water met in ieder 1 steranijs, 3 kruidnagels, een halve limoen en 1 theelepel suiker.
  • Snij de korrels van de maiskolf af en de zoete aardappel in blokjes van 2 x 2 cm. Zet koud weg.
  • Snij de vis in blokjes van 2 x 2 cm en bewaar de restjes (de puntjes etc. die je afsnijdt om mooie blokjes te maken) voor in de tijgermelk.
  • Maak nu de tijgermelk. Mix alle ingrediënten daarvoor in een blender.
  • Zeef en vang op in een pot en voeg 5 ijsklontjes toe.
  • Doe de visblokjes met een theelepel zout, de rode ui, de koriander, de gekookte maïskorrels, en het sap van 4 limoenen in een kom.
  • Meng met een lepel en laat 2 minuten rusten.Voeg de tijgermelk toe en roer nog 30 seconden om.
  • Serveer in porties van 150 gram met de blokjes zoete aardappel bijgevoegd en de geroosterde maïskorrels erover gestrooid .

 

 

Eet smakelijk!

 

Door: Redactie FavorFlav