De rookworst ligt onder vuur

 

Ligt de nationale trots van de Nederlandse keuken straks nog wel in de supermarkt?

 

 

 

Volgens een geinig onderzoekje eten wij Nederlanders zo’n 50 tot 60 miljoen rookworsten per jaar. Op een stampotje of zo uit het vuistje. Je zou bijna kunnen zeggen dat deze lekker vettige, zoute delicatesse zo’n beetje de nationale trots van de Nederlandse keuken is. Maar er is iets aan de hand met de rookworst en dan met name met de worst die uit de fabriek komt en niet echt boven een traditioneel houtvuurtje gerookt wordt.

 

Want zo’n fabrieksexemplaar is eigenlijk geen rookworst, maar kookworst met een smaakje: een zogenaamd rookaroma. En dat rookaroma (dat overigens ook op chips of nootjes met bbq-smaak zit), ligt nu onder vuur. Want dat zou gevaarlijk zijn voor de gezondheid met allerlei ellendige erfelijke ziektes, kanker of onvruchtbaarheid tot gevolg. De echte rooksmaak namaken is hogere scheikunde en daar heb je een heleboel chemische stoffen voor nodig. Uiteindelijk blijft er een goedje over waar de meeste chemicaliën wel uit gehaald zijn, maar nu heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) ontdekt dat er toch nog een restje troep in blijft hangen dat cellen in ons lichaam kan beschadigen. 

 

De Europese Commissie vindt dat onacceptabel en wil per 1 juli een verbod op deze zogenaamde liquid smoke, waarover morgen gestemd zal worden. In het AD zegt Wim Mennes van de EFSA dat de kans op kanker onder meer afhangt van je lichaamsbouw en je voedingspatroon. ‘Evenwichtig en gevarieerd eten vermindert over het algemeen de kans dat je ziek wordt van rookaroma’s. In het advies gaat de EFSA uit van het ergste scenario.’

 

Bij worstenmaker Unox kijken ze met argusogen naar de uitslag van de stemming aangezien de rookworst een van hun bestsellers is. Daarover zeggen zij: ‘Als er inderdaad een verbod komt op het gebruik van de huidige rookaroma’s, verwachten wij dat er een overgangstermijn zal komen. Die geeft ons voldoende tijd om ofwel alternatieve rookaroma’s te ontwikkelen, ofwel andere oplossingen te bedenken om de huidige smaak te behouden.’

 

Bij HEMA maken ze zich totaal geen zorgen. Hun rookworsten bevatten geen vloeibare rooksmaakjes omdat die nog op de traditionele manier gerookt worden. Daar is ook van alles over te zeggen, want roken met hout is weer niet goed voor het milieu en kan ook effecten op je gezondheid hebben. Dus het wachten is op het moment dat de Europese Commissie daar ook weer wat van gaat vinden. 

 

Ik zou zeggen: neem er nog eentje voor het te laat is. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit